Položila kysnuté cesto na pekáč, narobila dierky a sa stal jedným z mojich najobľúbenejších!

Dnešný recept je jednoduchý recept na „cukrovaný koláč“ je to chutný kolč bez plnky a predsa aromatický a mäkučký.

Prísady na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 100 ml mlieka
  • 15 g čerstvého alebo 1,5 lyžičky sušeného droždia
  • 2 vajíčka
  • štipka soli
  • 100 g masla

Prísady na posyp:

  • 50 g masla
  • 150 g cukru
  • 200 ml smotany na varenie

Príprava:

Do vlažného mlieka namočíme droždie a pridáme cukor.premiešáme a necháme stáť na teplom mieste 20 minút. V miske si zmiečáme mlieko a vajíčka, osolíme a pridáme napučané droždie. Po kúsku pridávame preosiatú múku a vymiesíme. Keď máme cesto dobre vymiesené, zakryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste 50-60 minút.

Vymastime si plech maslom, vložíme cesto a necháme stáť 20 minút. Vymiešáme si cukor s maslom do peny a vložíme do chladničky. Namočíme si prsty do oleja a napicháme do cesta dierky, (aspoň 20). Teraz namrvíme na cesto vymiešané maslo s cukrom. Pečieme v predohriatej rúre na 180°C 25 minút. Po upečení polejeme ešte teplý koláč vlažnou smotanou.

Vo videu si pozri ako sa pripravuje:

Back To Top