Ako doma získate vitamín D? Títo ľudia ho najviac potrebujú

„Choďte viac na slnku, doplňte vitamín D,“ počuli sme túto vetu od rodičov od detstva. Napriek tomu lekári upozorňujú na nedostatok vitamínu D u 60 – 80% obyvateľov stredného Ruska. Prečo sa to deje?

Na čo je vitamín D?

Jedným z dôvodov, prečo telu môže chýbať vitamín D, je nedostatočné vystavenie slnku, zmeny v tele súvisiace s vekom, problémy s pečeňou a obličkami, gastrointestinálne choroby, ktoré vedú k narušeniu absorpcie vitamínu v čreve a nevyvážená strava, o ktorej budeme hovoriť podrobnejšie

Na začiatku minulého storočia vedci zistili, že vápnik a fosfor, ktoré kosti potrebujú, sa do tela neabsorbujú bez špecifickej látky, ktorá sa neskôr nazýva vitamín D (kalciferol). Riešením problému bol olej z tresčej pečene: bol podávaný malým deťom ako prevencia krivice.

https://www.instagram.com/p/CCT-h3hlYvg/

Dnes existuje celá skupina biologicky aktívnych látok, súhrnne nazývaných vitamín D. Vitamín D3 (cholekalciferol) sa syntetizuje pod vplyvom ultrafialových lúčov v pokožke a vstupuje do ľudského tela s potravou živočíšneho pôvodu. Vitamín D2 (ergokalciferol) dostávame iba s jedlom (droždie, chlieb, niektoré druhy húb).

Prečo je vitamín D3

Ako už bolo spomenuté, hlavnou úlohou vitamínu D v tele je regulovať výmenu vápnika a fosforu v krvi, a tým zabezpečiť správny vývoj pohybového aparátu, zdravie zubov, kostí a svalov. Nedostatok vitamínu D je príčinou krehkých kostí – osteoporózy. Navyše, kvôli fyziologickým faktorom sú ženy náchylnejšie na túto chorobu.

Okrem posilnenia kostí sa vitamín D tiež podieľa na úplnom fungovaní imunitného systému. Jednou z najdôležitejších funkcií je výroba kateicidínu. Je to antimikrobiálny peptid, ktorý pomáha telu vyrovnať sa s infekciami a zápalmi.

Vitamín D3 potrebujú detí

Je známe, že vitamín D sa podieľa na syntéze dopamínu, neurotransmitera, ktorý má stimulačný účinok na organizmus. Jeho nedostatok ovplyvňuje duševný stav človeka a môže spôsobiť depresiu, pocit smútku a neustálu únavu. Najmä na jeseň a v zime, keď nie je prakticky žiadne slnečné svetlo a je ťažké získať vitamín prirodzeným spôsobom.

Zlé nálady alebo emocionálne nevoľnosti spôsobené nedostatkom vitamínu D často spôsobujú prejedanie sa a priberanie na váhe. Preto je pred výberom vhodného plánu na chudnutie vhodné skontrolovať hladinu vitamínu D alebo určiť dôvody, ktoré narúšajú jeho vstrebávanie.

Vitamín D pre dospelých

Podľa CTO spoločnosti Google a renomovaného futurológa Raymonda Kurzweila je vitamín D jedným z 3 hlavných liekov proti starnutiu, ktoré si môžete kúpiť v ktorejkoľvek lekárni.

Spotreba vitamínu D

Obsah vitamínu D je vyjadrený v medzinárodných jednotkách (ME): 1 ME obsahuje 0,000025 mg (0,025 μg) chemicky čistého vitamínu D (1 μg = 40 IU). Rôzne krajiny prijali rôzne denné množstvá vitamínu D. Napríklad podľa odporúčaní Amerického lekárskeho inštitútu sú jeho denné dávky pre rôzne vekové skupiny nasledujúce.

    Deti do jedného roku – 400 IU, maximálna bezpečná dávka – 1000 – 1500.

    Deti do 13 rokov – 600 IU, maximálna bezpečná dávka je 2 500 – 4 000.

    Deti od 14 do 18 rokov – 800 IU, maximálna bezpečná dávka – 4000.

    Ľudia vo veku 19 – 70 rokov – 600 IU, maximálna bezpečná dávka – 4000.

    Ľudia vo veku 71 a viac rokov – 800 IU, maximálna bezpečná dávka – 4000.

 

Je pravda, že získanie vitamínu D z celého denného príjmu potravy je dosť ťažké. 600 IU je napríklad viac ako kilogram teľacej pečene, 20 žĺtok alebo 100-200 gramov lososa. Preto je pre nás také dôležité, aby sme boli pravidelne na slnku (samozrejme nezabúdali na opatrenia).

Vitamín D v potravinách:

Rybí tuk

    Rybí olej je jedným z najstarších výživových doplnkov alebo, ako sa dnes hovorí, doplnkami výživy, ktoré sa získavajú z morských rýb, najčastejšie z tresčej pečene. Obsahuje omega-3 a vitamín D, ako aj vitamín A, omega-6 a omega-9 mastné kyseliny.

   Chuť rybieho oleja si dokonale spomenuli všetci, ktorí sa narodili v ZSSR. V tom čase bolo v školách a materských školách zavedené jeho povinné preventívne užívanie. Vtedy neexistovali žiadne želatínové kapsuly, takže sa produkt konzumoval vo forme horkého olejového roztoku s nepríjemným zápachom.

  Rybí olej je v súčasnosti prostriedkom na prevenciu mnohých závažných chorôb, ako sú srdcový infarkt, mozgová porážka, ateroskleróza. Posilňuje imunitný systém, zlepšuje funkciu mozgu, pomáha vyrovnať sa so stresom a zbaviť sa depresie.

 obsah vitamínu D

Obsah vitamínu D v rybnom oleji nemá obdoby. 100 gramov tohto doplnku obsahuje 10 000 až 16 000 IU alebo takmer 30-násobok dennej potreby.

    Mastný sleď

    Keďže slede vnímame ako lacnú desiatu, väčšina z nás netuší, aký je zdravý. Medzitým pre celý náš rozpočet je to skutočne jedna z najužitočnejších rýb – nie menej ako drahý losos, úhor alebo halibut.

 Sleď je prekvapivo užitočný pri prevencii chrípky a prechladnutia. A to všetko preto, že sleď obsahuje esenciálnu aminokyselinu lyzín. Má antivírusový účinok, čo je dôležité najmä v období jesenných a zimných prechladnutí.

   V závislosti od spôsobu prípravy môže tuk zo sleďa obsahovať od 600 do 1200 medzinárodných jednotiek vitamínu D. Nehovorí to nič za nič: „Sleď na stole, lekár preč“.

    Obsah vitamínu D v tabuľke potravín

      Losos

    Štandardná porcia lososa podávaného v reštauráciách obsahuje až 700 IU (medzinárodné jednotky) vitamínu D, čo mierne prekračuje odporúčaný denný príjem pre dospelých.

    najvyšší obsah vitamínu d:

    

    treščia pečeň

    Treska je jednou z najdôležitejších komerčných rýb. Jej pečeň je zdrojom rybieho oleja a suroviny na výrobu konzervovaných potravín bohatých na vitamíny A a D, ako aj omega-3 mastné kyseliny. 100 gramová porcia konzervovanej tresčej pečene obsahuje až 500 IU vitamínu D.

    vitamín d z tresčej pečene

    Je zaujímavé, že dva najdôležitejšie vitamíny – vitamín A a vitamín D – boli izolované z tresčej pečene prvýkrát v histórii! V roku 1914 objavil americký biochemik Elmer McCollum vitamín A v oleji z tresčej pečene a v roku 1922 preukázal, že faktorom proti rakovine obsiahnutým v oleji z tresčej pečene je nový, predtým neznámy vitamín, ktorý sa nazýva vitamín D.

   Červený kaviár

    Červený kaviár obsahuje vitamíny A, B, C a D, prírodný lecitín, kyselinu listovú a veľa minerálov. Vitamín D obsahuje 120 IU na 100 gramov produktu. Oveľa menej ako rybí olej, ale chuť sa nedá porovnávať!

Hovädzia pečeň

    100 gramov hovädzej pečene obsahuje 27% denného príjmu bielkovín. Pečeň obsahuje tiež veľa minerálov (železo, meď, vápnik, zinok, sodík atď.), Vitamíny (A, B, C, D, B6, B12) a aminokyseliny (tryptofán, lyzín, metionín). Vitamín D v hovädzej pečeni obsahuje až 50 IU na 100 gramov.

   Kyslá smotana, tvrdý syr

    Na jar sa v období veľkého nedostatku vitamínov môžu syry stať skutočnou spásou. Koniec koncov, obsahujú celú škálu vitamínov B, ako aj vitamíny A, C, D, E, PP. Vitamín D v syroch obsahuje od 4 IU (ricotta) do 40 IU (čedar).

      Maslo

    Maslo obsahuje vitamíny A, D, E, K rozpustné v tukoch a 20 esenciálnych mastných kyselín. V oleji nie je veľa „solárneho“ vitamínu – do 40 IU. Preto ho lekári považujú iba za doplnok k potravinám bohatým na vitamín D. Jeho vysokým obsahom (60 – 70 IU) sa môže pochváliť už zabudnuté nami roztopené maslo.

    Kuracie vajcia

    Vajcia sú najjednoduchším a najlacnejším zdrojom vitamínu D. Často ich konzumujeme na raňajky a pridávame ich do šalátov, ale nie každý vie, že obsahujú veľa „slnečného“ vitamínu. Maximálna koncentrácia pripadá na žĺtok – asi 25 IU (0,625 μg) na 100 gramov produktu. Je zaujímavé, že vo vajciach kladených v lete je koncentrácia vitamínu D vyššia.

      Mäso

    Na rozdiel od pečene obsahuje bravčová a hovädzia sviečkovica veľmi málo – asi 10 – 15 IU vitamínu D.

Absorpcia vitamínu D u každého človeka je iná a jeho potreba sa prejavuje nerovnomerne. Ak sa chcete rozhodnúť, či sa má užiť dodatočne, vo forme tabliet alebo injekcií, oplatí sa navštíviť endokrinológa a urobiť testy.

Existujú kontraindikácie pre užívanie vitamínu D: zvýšené hladiny vápnika, hypervitaminóza D, hyperkalciúria, urolitiáza, sarkoidóza, akútne a chronické ochorenia obličiek a zlyhanie obličiek.

Nedostatok vitamínu D je jednou z príčin osteoporózy. Ako rozpoznať osteoporózu pred zlomeninou? Čo robiť, aby ste tomu zabránili? Odpovede nájdete v našom článku.

Hippocrates, veľký lekár staroveku, raz povedal: „Povedzte mi, čo jete, a poviem, ako ste chorý.“ Na získanie dobrej postavy a pohody je dôležité vybrať tie výrobky, ktoré prinášajú telu najväčší úžitok.

Sacharidy, ktoré mnohí dnes považujú za príčinu nadváhy a rôznych chorôb, sú tiež nevyhnutným zdrojom energie pre telo. Vysvetľujeme, prečo nie všetky sacharidy sú rovnako užitočné a ako rozpoznať tie, ktoré by mali byť vylúčené zo stravy.