Dnešný recept je jednoduchý recept na „cukrovaný koláč“ je to chutný kolč bez plnky a predsa aromatický a mäkučký.
Prísady na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 100 ml mlieka
- 15 g čerstvého alebo 1,5 lyžičky sušeného droždia
- 2 vajíčka
- štipka soli
- 100 g masla
Prísady na posyp:
- 50 g masla
- 150 g cukru
- 200 ml smotany na varenie
Príprava:
Do vlažného mlieka namočíme droždie a pridáme cukor.premiešáme a necháme stáť na teplom mieste 20 minút. V miske si zmiečáme mlieko a vajíčka, osolíme a pridáme napučané droždie. Po kúsku pridávame preosiatú múku a vymiesíme. Keď máme cesto dobre vymiesené, zakryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste 50-60 minút.
Vymastime si plech maslom, vložíme cesto a necháme stáť 20 minút. Vymiešáme si cukor s maslom do peny a vložíme do chladničky. Namočíme si prsty do oleja a napicháme do cesta dierky, (aspoň 20). Teraz namrvíme na cesto vymiešané maslo s cukrom. Pečieme v predohriatej rúre na 180°C 25 minút. Po upečení polejeme ešte teplý koláč vlažnou smotanou.
Vo videu si pozri ako sa pripravuje: