Jahody nasypem na spodok formy, len zalejem cestom a upečiem! Najlepší koláč na svete!

Práve sme v polovici jahodovej sezóny, ale to nieje vôbec podstatné lebo tento koláč si pripravíte s hociktorého ovocia. (višne, čerešne, slivky, broskyne, marhule, jablká a ešte by som mohla ďalej menovať)

Franzúzký pirog

Ani sa nedá opísať slovom čo to presne je, je to niečo medzi pirogom a tortou, vlastne ani jedno ani druhé ale chutí fantasticky! Po francúzky clafoutis (vyslovuj klafuti) ale to je dôležitejšie že moja rodina po ňom šalie. Ani sa nečudujem kedže tento koláč má jedinečnú chuť a zaujímavú štruktúru: pevná neporózná a dokonale uchováva chuť ovocia!

Prísady:

  • 0,5 kg jahôd
  • 100 g hladkej múky
  • 60 g cukru
  • 10 g soli
  • 200 ml mlieka
  • 4 vajíčka
  • 50 g masla

Príprava:

  1. Do misky nasypeme múku, pridáme cukor a štipku soli.

  1. Troška premiešame a prilejeme mlieko.

  1. Pridáme 4 vajíčka a premiešame mixérom.

4: Maslo roztopíme a primiešáme.

  1. Ovocie dôkladne umyjeme, v prípade jahôd aj očistíme od zelenej časti.

Ak pečieme na plechu položíme papier a tak natrieme maslom ak poôžijete formu stačí potreť maslom. Na spodok položíme ovocie.

(foto)

  1. Pečieme pri teplote 200°C 15 až 20 minút. Potom znížíme teplotu na 180°C a pečieme ďalších 30-40 minút.

Ty ponúkáš aký koláč ku čaju? Každopádne nám napíš svoje skúsenosti a pripomienky do komentárov.