4 vlastnosti, ktoré pri outdoorovej obuvi oceníte

Na pracovnom trhu existujú povolania, pri ktorých je výber správnej obuvi mimoriadne dôležitý. Ide napríklad o pilčíkov, lesníkov a policajtov, ale prakticky o všetkých ľudí, ktorí sa v rámci výkonu svojej profesie pohybujú v prírode a v teréne. Práve im sa robustné, kvalitné topánky mimoriadne hodia. Aké vlastnosti by mala obuv to terénu poskytovať?

 Vhodný dezén

Začnime pekne od podlahy a teda od dezénu. Ten by jednoznačne mal byť prispôsobený sťaženým a nekomfortným podmienkam, ktoré panujú napríklad v lese. Kvalitná poľovnícka obuv poskytuje výborne formované podrážky, ktoré človeka podržia aj v tom najzložitejšom teréne a zabránia úrazom, ktoré sa môžu veľmi ľahko prihodiť napríklad pri pošmyknutí.

Kvalitná izolácia

Ďalší dôležitý moment, ktorý by ste pri výbere pracovných či outdoorových topánok nemali podceňovať. Systém Gore-Tex napríklad odvádza vlhkosť od nohy, čím chodidlá udržuje v suchu, pohode a bráni vytváraniu diskomfortu nie len počas horúcich dní, ale aj zimných mesiacov, kedy bráni prenikaniu chladu do vnútra topánok.

Odolnosť (nielen) voči oderom

V tomto vyniká nie len poľovnícka, ale najmä pilčícka obuv, ktorá disponuje viacerými bezpečnostnými prvkami, zvyšujúcimi jej odolnosť. Je to napríklad vystužená špička topánky, oceľová bezpečnostná tužinka či už samotný fakt, že do obuvi je na vhodných miestach zakomponovaný kevlarový a sklolaminátový materiál. Netreba ale zabúdať ani na špeciálnu planžetu v podošve, ktorá bráni prepichnutiu spodnej časti topánky.

Tuhosť tak akurát

Napriek všetkým bezpečnostným a funkčným prvkom by sa pri obuvi do terénu nemalo zabúdať ani na pohodlie a komfort pri jej nosení. To napríklad môže zabezpečiť aj šnurovací systém, ideálne dvojzónový, umožňujúci stiahnuť časť okolo priehlavku a holene rôznou silou – topánka sa vďaka tomu dokáže prispôsobiť rôznym typom chodidiel.

Back To Top