Mlieko môžete využiť aj mimo kuchyne! Záhradník nám povedal 6 tipov ako ho využijeme v záhrade!

Mlieko sa nájde v každej domácnosti lebo je chutné a používáme ho aj k pečeniu. Dnes vám ukážeme ako ho viete využiť aj v záhrade!

  1. Namiesto hnojiva

Mlieko použité namiesto hnojiva má blahodárné účinky na rastliny, zosilní ich. Tie živiny ktoré mlieko obsahuje majú také pozitívné účinky na rastliny ako aj na ľudí a zvieratá. Vďaka živinám v mlieku budeme mať zdravšiu úrodu.

  1. Mlieko ako zabijak húb

S vodou riedenú s mliekom môžeme ošetriť plesňové a hubé ochorenia rastlín. Mliečný roztok si pripravíme nasledovne: 1 diel mlieka a 3 diely vody. Roztok naplníme do rozprašovača a každých 10 dní ním nastriekáme choré listy. Túto metódu môžeme začať používať hneď po sadení lebo funguje aj ako prevencia proti ochoreniam.

  1. Kvalita pôdy bude lepšia od mlieka

Ak na pôdu okolo rastlín nalejeme mlieko, bude oveľa kvalitnejšia, lebo sa nasiakne vitamínmi a minerálmi ktoré mlieko obsahuje. Mnoho záhradkárov posype pôdu sušeným mliekom ale môžeme použiť aj mlieko riedené vodou.

  1. Mlieko chráni paradajky

Nato aby sme paradajky ochránili od plesní a iných chorôb, pripravme si prírodný postrek na ktorý budme potrebovať 1 diel mlieka a 9 dielov vody. S týmto postrekom postriekajme sadenice raz za mesiac. Takto predídeme chorobám a rastliny budú zdravo rásť.

  1. Mlieko odpudzuje aj niektoré chrobáky

Roztok z vody a mlieka odpudzuje niektoré chrobáky ktoré môžu škodiť rastlinám.

  1. Mlieko a melasa

Ak mlieko zmiešame s melasou, môžeme dosiahnúť ešte lepšie výsledky v ochrane rastlín. Tento roztok je bohatý na uhľohydráty, preto budú rastliny silnešie a odolnejšie. Ak nám bude vadiť nepríjemný pach tohto roztoku tak ho môžeme riediť vodou.

Skúste aj vy využiť mlieko vo vašej záhrade, uvidíte že sa to oplatí.

Back To Top