Syrové dobroty sú u nás veľmi obľúbené, práve preto som často pripravovala pagáče, kým som nevyskúšala tento recept. Sú oveľa chutnejšie od hociktorého syrového pečiva. Je toho veľa a najlepšie je, že je dupľovane syrová. Syr nieje len v plnke ale ním aj posypaná.
Suroviny:
- 150 ml teplej vody
- 2 lyžičky cukru
- 2 lyžičky sušeného droždia
- 100 ml mlieka
- 30 g masla
- 1 vajíčko
- 1 lyžička soli
- 500 g múky
- 600 g syra alebo tvrdého slaného tvarohu
- olej
- 1 žĺtko na potieranie
Príprava:
Cukor si rozpustíme v teplej vode, pridáme droždie a zakryjeme utierkou. Necháme kysnúť pri izbovej teplote asi 30 minút. Rozpustíme si maslo a necháme vychladnúť, mlieko si zohrejeme. Do väčšej nádoby si preosejeme múku, spolu so soľou, pridáme mlieko, vajíčko a roztopené maslo.
Pridáme napučané droždie a miesime 5-10 minút kým nám nezvnikne pružné cesto. Vytvarujeme si bochník, ktorý potrieme olejom a necháme 2 hodiny kysnúť.
Cesto si rozdelíme na tri rovnaké časti. Každé vyváľkame do okrúhlého tvaru, posypeme strúhaným syrom (150g na jeden bochník) a okraje cesta potiahneme do stredu tak ich uzavrieme.
Otočíme na druhú stranu a znova ich vyváľkame na okrúhly tvar. Pobúchame po nich valčekom aby sme odstránili vzduchové bubliny a potrieme žĺtkom.
Rúru si zohreje na 200°C. Placky si poukladáme na plech vyložený papierom a ešte ich posypeme zvyšným syrom. Pečieme 8-10 minút.
Potom teplotu nastavíme na maximum a ešte 5 minút ich pečieme aby boli chrumkavé. Podávame ich horúce. Dobrú chuť.