Dôležitým aspektom dezertov je nielen vychutnať si ich, ale naplniť naše srdce a dušu nimi. Najmä pre taký skutočný kráľovský koláč je to pravdou. Koláč je neodmysliteľnou súčasťou rôznych slávnostných príležitostí už celé stáročia. Recept na báječný kráľovský koláč sa tiež preniesol z generácie na generáciu. Okrem skutočnosti, že existuje veľa variantov zložiek, je to ľahká pochúťka. Začnime teda!
Prísady:
- 2 poháre pšeničnej múky
- 2 pohár cukru
- 30 dkg kyslá smotana
- ½ ČL szódabikarbóna
- ½ pohára kondenzovaného mlieka
- 2 PL kakaového prášku
- ½ pohár vareného kondenzovaného mlieka
- 250 gramu masla
- 40 orechov (vnútrajšok)
Príprava:
- V stredne veľkej mise zmiešajte múku s 20 dkg kyslej smotany, pohárom cukru, sódy na pečenie, pridajte polovicu kondenzovaného mlieka a jednu lyžicu kakaa.
- Po dôkladnom premiešaní nalejte omáčku do plechu na pečenie a pečte na 200 stupňov v predhriatej peci asi 40 minút. S páratkom (vložte ho a ak ho môžete ľahko vytiahnuť, tak je upečené) môžete skontrolovať, či je pripravené cesto koláča.
- Cesto koláča je teraz pripravené, ochladené a nakrájané na dve rovnaké časti.
- Ďalším krokom je pripraviť krém. Za týmto účelom najskôr roztopte 200 gramov masla, pridajte varené kondenzované mlieko a dôkladne premiešajte, kým nedosiahnete mäkký krém.
- Nakrájajte orechy na drobné kúsky a osmažte v panvici. Pridajte ju do krému.
- Ochladené cesto natrite krémom.
- Posledným krokom je vytvorenie tortovej glazúry. Zmiešajte pohár cukru s lyžicou kakaa, 50 gramov masla a so štyrmi polievkovými lyžicami kyslej smotany. Na malom plameni po dobu 5 až 7 minút zohrievajte pri konštantnom miešaní a potom namažte zvonku na koláč.
- Počkajte, až koláč vpije krém.
Blahoželáme, váš kráľovský koláč je pripravený! Môžete si uvariť váš obľúbený čaj, bude ešte sladší a chutnejší. A samozrejme nezabudnite zdieľať tento recept so svojimi priateľmi alebo známymi!