Hovorí sa, že Napoleon nemal rád kuracie mäso. Raz mu jeden kuchár, ktorý o tom nevedel, pripravil jedlo z kuraciny. Cisár ho chcel kvôli tomu vyhodiť ale napokon ochutnal toto kulinárske majstrovské dielo. Bonaparte odpustil kuchárovi a rozkázal aby kuracie mäso podávali v jeho dome pravidelne. Keď sa o tom dozvedeli kuchári z iných krajín, tak ho nazvali Frikasé a podávali ho ako Francúzské jedlo.
Hríbové frikasé: je to starý recept. Toto nezvyčajné slovo môžeme preložiť aj tak že „všetko do toho“. Je to skôr pomenovanie prípravy ako jedla samotného. Môžeme si ho pripraviť z králika alebo hovädziny. Príprava je jednoduchá a výsledok vám zaručene bude chutiť.
Budete potrebovať:
30 dkg šampiňónov
0,5 kg kuracích pŕs
3 dl šľahačkovej smotany
4 PL kyslej smotany
2 strúčiky cesnaku
2 ČL hladkej múky
3 PL slnečnicového oleja
1 celú papriku
soľ a korenie podľa chuti
trochu petržlenovej vňate
Postup prípravy:
- Kuracie prsia umyte a nakrájajte na tenšie pásiky, osoľte a okoreňte.
- Cesnak pretlačte na mäso, nasekajte trocha petržlenovej vňate a dobre premiešajte.
- Do misky s mäsom pridajte kyslú smotanu a nechajte 1 hodinu odstáť.
- Očistite si šampiňóny a nakrájajte na kocky.
- Na panvici nechajte rozohriať olej a zľahka osmažte papriku, nie viac ako 5 minút.
- Pridajte kuracie mäso a smažte bez pokrievky aspoň 10 minút.
- Na záver prilejte zátrepku so šľahačky a múky aby omáčka zhustla. Duste ešte aspoň 10 minút, kým nie je dostatočne hustá a môžete podávať.
Podávajte ešte horúce. Chutí vynikajúco s pohánkou, ryžou alebo aj so zemiakovou kašou. Vďaka tejto omáčke bude mäso mäkučké a šťavnaté. Môžete to podávať ako sviatočné alebo aj ako každodenné jedlo. Podeľte sa o tento recept aj s priateľmi!