5 základných krokov, ktoré vám uľahčia rekonštrukciu vášho domu

Zdedili ste starší rodinný dom po rodičoch, alebo ste si nadobudli takúto strechu nad hlavou vďaka výhodnej kúpe nehnuteľnosti? Staršie stavebné materiály a postupy časom ale stratili na pôvodnej kvalite a svoje služby postupne vypovedali. Z tohto dôvodu sa z takejto nehnuteľnosti stáva menej hodnotná stavba, ktorá si vyžaduje svoju opravu. Tento proces ale nie je jednoduchý a v prípade, že sa to týka celej budovy, platí to dvojnásobne. My sme urobili zoznam jednoduchých krokov, ktoré vám to vo veľkej miere uľahčia.

Urobte si plán

Aspoň minimálny a ten finančný. Niektoré veci sa dajú robiť aj za pochodu a určite to bude aj váš prípad, ale nespoliehajte sa na to, že tak zvládnete celú plánovanú rekonštrukciu domu. Na začiatok budete potrebovať asi stavebný materiál, farby a všetky podobné aspekty, ktoré k prestavbe patria. Nájdite si najbližší obchod, kde je všetko dostupné na jednom mieste. Nezabudnite popri tom na finančnú rezervu, ktorá vyplní medzery a prípadné skryté nedostatky, s ktorými ste na začiatku nerátali.Aby ste to všetko ale zvládli, vyžaduje si to dobré vedenie účtovníctva a správy vášho majetku.

Vyberte si vhodné materiály

Skôr než sa pustíte do samotnej rekonštrukcie, myslite na materiály, ktoré pri nej použijete. Nezabudnite pritom na originálne a očarujúce prvky konkrétneho domu. Snažte sa ich zachovať a zrekonštruovať pôvodný materiál. Odborníci tvrdia, že ak je zachovaných aspoň 50 % pôvodných vlastností, je rekonštrukcia a oprava vhodná a niekedy aj lepšia. Platí to najmä pri nových plastových oknách, ktoré si často v starších domoch dobre nesadnú a neplnia svoje základné funkcie izolovania.

Začnite pekne od podlahy

Ak sa neviete rozhodnúť, kde začať, skontrolujte podlahy. Ak ich už odkryjete a narazíte na kanalizačný systém v dome, prekontrolujte ho spolu s výmenou podlahy. Možno pritom zistíte, že by sa vám zišla aj nová betónová žumpa.

Vyhľadajte najbližšie predajne

A nakoniec to môže byť jeden z najväčších problémov celej rekonštrukcie. Pretože staršie rodinné domy a ich majitelia takéto veci príliš neriešili. A aj napriek tomu, že sa rozširuje sieť verejnej kanalizácie, v odľahlých oblastiach môžete mať s pripojením na ňu naozaj veľký problém.

Na začiatku sme spomínali, že je vhodné v takýchto prípadoch myslieť na obchody, ktoré sú k vám najbližšie. Betónové žumpy v Banskej Bystrici, Košiciach, Nitre a ďalších mestách sú pre takéto prípady ideálnym riešením.

Dajte na rady odborníkov

Ak je to vo vašich silách a finančných možnostiach, nechajte si na niektoré veci vypracovať odborné posudky. To, že vám niekto povie svoj názor neznamená, že nemáte dostatok skúseností. Dnešné stavebné materiály sú o iných vlastnostiach a zložení a v rámci tej najlepšej kompatibility je dobré poznať aj najmenší detail, ktorý vám môže pomôcť. Skúsení človek je niekedy základným pilierom celej rekonštrukcie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *