Máme radi slivkový lekvár, ale nemám trpezlivosť ho tak dlhé hodiny variť, zato ho už pár rokov takto pripravujem. Je rovnako chutný, ako podľa receptu babičky.
Suroviny:
3,5 kg slivka
1,5 kg cukor
2,5 dl voda
Príprava:
Čo najzrelšie slivky vyber, umy a odstráň z nich jadierka a vlož do jednej misy. Cukor a vodu daj do jedného hrnca a nechaj zovrieť. Horúci sirup nalej na slivky a potom pomaly po dobe 30 minút prevar na ohni, pritom postupne miešaj. Nechaj trocha vychladnúť a potom s ručným mixérom mixuj ak sa ti to tak zdá jednoduché, predtým než by si dala variť môžeš aj pomlieť slivky. Toto potom var po dobu jednej hodiny a potom pár kvapiek kvapni na tanier a keď už lekvár nebude ťahavý, tak je hotový. Lekvár daj do fľašiek a zavri ich. Potom vlož fľašky do väčšieho hrnca a zakry ich paplónom a nechaj ich tak vychladnúť.