Elektrina alternatívne

Fotovoltika je v súčasnosti stále viac využívaný spôsob získavania elektrickej energie alternatívnym spôsobom. Je to technológia, ktorá mení energiu zo slnečného žiarenia na elektrickú energiu. So solárnymi panelmi sa stretávame stále častejšie, a nielen vo veľkých fotovoltických poliach, ale môžeme ich využívať aj my, každý deň.

Energetická nezávislosť

Podpora zo strany štátu pomohla rozšíriť využívanie solárnych panelov na výrobu elektrickej energie. Vybudovali sa solárne polia, ale takisto bol veľký záujem o inštaláciu solárnych systémov aj pre domácnosti. Takto získali aj jednotlivci možnosť mať vlastný zdroj elektriny. Fotovoltaické panely sa nainštalujú na strechu domu, alebo na podobne

vhodné miesto, v dome sa umiestnia batérie, upraví sa domáci rozvod elektriny, a máme k dispozícii alternatívny zdroj elektrickej energie. Dôležité je správne nastaviť takýto systém. Vždy je potrebné konzultovať celé riešenie s odborníkmi, aby sa naprojektoval dostatočný výkon fotovoltaických panelov, aby kapacita batérií bola dosť veľká na to, aby zabezpečili zásobiť domácnosť elektrinou pre všetky spotrebiče aj s dostatočnou rezervou. Ak je správne nastavený celý systém, môžeme sa stať úplne sebestační a nezávislí od dodávateľov elektrickej energie. Prípadne môžeme využívať fotovoltaiku ako doplnkový zdroj elektrickej energie, aby sme znížili svoju závislosť od veľkých dodávateľov a znížili účty za elektrinu.

Fotovoltika pre teplú vodu

Fotovoltiku môžeme využiť aj ako zdroj pre ohrev vody. Slnko sa na ohrev vody používa už dávno, solárne fototermické systémy sú takisto dosť rozšírené. Fotovoltaický ohrev vody má však niekoľko výhod. Nie je potrebné inštalovať trubkové rozvody, pretlakové ventily, obehové čerpadlá pre solárny systém. Stačí priviesť kábel od solárnych panelov do domu, a prepojiť elektroniku s bojlerom.

Výhodou je možnosť pripojenia takmer ku každému bojleru, takže nie je potrebné meniť rozvody teplej vody. Zatiaľ čo pri fototermickom systéme je problém s teplotným prebytkom pri ohreve, nakoľko v lete máme priveľa tepla, a v zime sa účinnosť znižuje, pri fotovoltaickom riešení je prebytkom elektrická energia. Túto elektrinu môžeme využiť ako záložný zdroj pre osvetlenie, pre čerpadlo alebo iné elektrické zariadenia, čo robí tento systém efektívnejší. A v zime je fotovoltaický systém účinnejší, ako v lete, čo pomáha využívať získanú energiu práve v období, keď ho potrebujeme viac.

Slnko na veľa spôsobov

Fotovoltaika nás sprevádza aj pri bežnejšom živote. Väčšina ľudí sa s ňou stretáva pri využívaní solárnych svietidiel. Sú stále viac využívané, keďže majú viacero výhod. Solárne záhradné osvetlenie môžeme umiestniť kdekoľvek na slnečné miesto, môžeme ho premiestňovať a meniť nočnú atmosféru. Je to vďaka tomu, že zdrojom elektriny nie je elektrická zásuvka, ale slnko. Vďaka tomu nemusíme pripravovať elektrické rozvody, a zároveň tým, že solárne osvetlenie potrebuje len nízke napätie, je úplne bezpečné aj v prípade náhodného poškodenia. Solárne osvetlenie môžeme využiť na osvetlenie chodníkov, okolia domu, môže sa využiť na osvetlenie čísla domu, prístupových ciest, alebo aj na osvetlenie väčších plôch. Môžeme ich nechať svietiť aj celé noci, a ich prevádzka sa neprejaví na účte za elektrickú energiu.

Solárna energia je pre nás veľmi dôležitým alternatívnym zdrojom elektrickej energie. Využíva sa v každodennom živote, solárne panely nájdeme v pouličnom osvetlení, využívajú sa na nabíjanie autobatérií, solárna nabíjačka na mobil je už bežne používaná ako zdroj elektriny pre mobilné zariadenia. Využívanie fotovoltiky znižuje účty za elektrinu, pomáha šetriť životné prostredie. A slnko, na rozdiel od bežne používaných zdrojov, je nevyčerpateľný zdroj energie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *