Cesnak, podobne ako bylinky, nestráca po zmrazení prospešné látky, vôňu, ani chuť. Z tohto poznatku môžete teda vyťažiť a úrodu cesnaku si spracovať tak, aby ste mali čerstvé zásoby po celú zimu.
Dôležité je len dôkladne ho pripraviť na proces mrazenia a môžete sa spoľahnúť, že ak ho neminiete, vydrží aj do ďalšej úrody. Na tento účel je vhodné použiť čerstvé zdravé hlavy, preto treba cesnak vopred prebrať a zbaviť sa nahnitých, suchých, alebo inak poškodených kúskov.
Postup a spôsoby mrazenia
1. Celé hlavy
![](https://i.imgur.com/xdWXrE2.jpg)
Celé hlavičky cesnaku treba zmraziť tak, že každú jednu neošúpanú hlavu zabalíme do potravinárskej fólie. Tento jednoduchý trik im pomôže aby ostali aj po rozmrazení ako čerstvé.
2. Celé strúčiky
![](https://i1.wp.com/napadovy.blog/wp-content/uploads/2020/07/cesnak3.jpg?w=640&ssl=1)
Hlavičku cesnaku si rozdeľte na strúčiky a vložte do plastového uzatvárateľného vrecka. Potom vždy len vytiahnite podľa potreby.
3. Prelisovaný cesnak
![](https://i.imgur.com/4pBN6qd.jpg)
Cesnak prelisujte, nakrájajte nadrobno alebo na plátky a výslednú hmotu naplňte do formičiek na ľad. Nechajte úplne zmraziť a potom preložte do nádoby alebo vrecka. Takto zmrazený cesnak môžete použiť do polievok, omáčok, či dresingov.
Recept na mrazenú cesnakovú zmes s bylinkami
![](https://i.imgur.com/y8hC233.jpg)
Potrebujeme:
100 ml slnečnicového oleja
7 strúčikov cesnaku
petržlen
kôpor
Postup:
Prelisovaný cesnak zmiešajte s nasekaným kôprom, petržlenom a slnečnicovým olejom. Môžete pridať aj ďalšie bylinky alebo korenie. Potom vložte túto zmes do formičiek na ľad. Opäť výborný spôsob, ako dochutiť omáčky, polievky a pod.
Poznámka: Pamätajte na to, že cesnak má veľmi špecifickú vôňu, aj chuť, preto ho vždy skladujte v dobre uzavretých nádobách a sáčkoch, mimo dosahu inej zeleniny alebo ovocia. V opačnom prípade by mohli napáchnuť.
![](https://i.imgur.com/tIDr1mP.jpg)
Využitie výborné vlastnosti cesnaku a urobte si zásoby na celú zimu! Využijete ho v kuchyni, aj pri prechladnutí, či chrípke ako súčasť domácej medicíny.
zdroj:napadovy.blog