Zmrazte si cesnak a budete mať čerstvé zásoby na celú zimu. Návod mám od babky zo Skalice

Cesnak, podobne ako bylinky, nestráca po zmrazení prospešné látky, vôňu, ani chuť. Z tohto poznatku môžete teda vyťažiť a úrodu cesnaku si spracovať tak, aby ste mali čerstvé zásoby po celú zimu.

Dôležité je len dôkladne ho pripraviť na proces mrazenia a môžete sa spoľahnúť, že ak ho neminiete, vydrží aj do ďalšej úrody. Na tento účel je vhodné použiť čerstvé zdravé hlavy, preto treba cesnak vopred prebrať a zbaviť sa nahnitých, suchých, alebo inak poškodených kúskov.

Postup a spôsoby mrazenia

1. Celé hlavy

Foto: sovkusom.ru

Celé hlavičky cesnaku treba zmraziť tak, že každú jednu neošúpanú hlavu zabalíme do potravinárskej fólie. Tento jednoduchý trik im pomôže aby ostali aj po rozmrazení ako čerstvé.

2. Celé strúčiky

Foto: sovkusom.ru

Hlavičku cesnaku si rozdeľte na strúčiky a vložte do plastového uzatvárateľného vrecka. Potom vždy len vytiahnite podľa potreby.

3. Prelisovaný cesnak

Foto: sovkusom.ru

Cesnak prelisujte, nakrájajte nadrobno alebo na plátky a výslednú hmotu naplňte do formičiek na ľad. Nechajte úplne zmraziť a potom preložte do nádoby alebo vrecka. Takto zmrazený cesnak môžete použiť do polievok, omáčok, či dresingov.

Recept na mrazenú cesnakovú zmes s bylinkami

Foto: sovkusom.ru

Potrebujeme:

100 ml slnečnicového oleja

7 strúčikov cesnaku

petržlen

kôpor

Postup:

Prelisovaný cesnak zmiešajte s nasekaným kôprom, petržlenom a slnečnicovým olejom. Môžete pridať aj ďalšie bylinky alebo korenie. Potom vložte túto zmes do formičiek na ľad. Opäť výborný spôsob, ako dochutiť omáčky, polievky a pod.

Poznámka: Pamätajte na to, že cesnak má veľmi špecifickú vôňu, aj chuť, preto ho vždy skladujte v dobre uzavretých nádobách a sáčkoch, mimo dosahu inej zeleniny alebo ovocia. V opačnom prípade by mohli napáchnuť.

Foto: sovkusom.ru

Využitie výborné vlastnosti cesnaku a urobte si zásoby na celú zimu! Využijete ho v kuchyni, aj pri prechladnutí, či chrípke ako súčasť domácej medicíny.

zdroj:napadovy.blog