5 tajomstiev od lekára, ako prinútiť vaše črevá pracovať

S úbytkom vitamínov v čerstvej zelenine a ovocí, nedostatkom slnečného svetla a pobyte na čerstvom vzduchu sa niektoré naše zdravotné problémy v zime prehlbujú. Netýka sa to však iba klasických vírusových ochorení, ale aj problémov s trávením.

Podľa odborníkov je to do značnej miery spôsobené skutočnosťou, že človek začne v chladnom období jesť ťažšie jedlá bohaté na kalórie. V dôsledku toho vznikajú rôzne druhy zažívacích problémov: ťažkosti v žalúdku, nepríjemné nadúvanie alebo zápcha. Našťastie máme pre vás 5 jednoduchých pravidiel, ktoré môžu vášmu tráviacemu systému pomôcť vyhnúť sa negatívnym následkom nevhodného stravovania.

Venujte pozornosť svojej strave

Jedným z najviac negatívnych vplyvov na naše telo je jeho preťaženie ťažkým jedlom v chladnom období.

Dodať telu potrebnú energiu na niekoľko nasledujúcich hodín v práci vám ale môžu jedine kvalitné raňajky. Obsah kalórií v raňajkách by mal byť 25 – 30 % z celkového denného príjmu. Raňajky z celozrnných a bielkovinových výrobkov vám v tomto smere umožnia získať najviac energie.

Pokiaľ ide o občerstvenie a desiatu, nie je to chlieb a maslo, ale „zdravé ovocie a bielkoviny“. Na tento účel sú ideálne aj sušené ovocie, orechy, jogurt alebo čerstvé ovocie. Všetko veľmi dôležité prvky našej stravy, ktoré sa zároveň postarajú o správnu podporu pečene.

Zahrňte do svojho jedálnička šetrné produkty

Na udržanie dobrého stavu čriev počas chladného obdobia by ste určite mali zahrnúť do jedálnička celé zrná – obilniny, cereálie, strukoviny, orechy, ako aj čerstvú zeleninu a ovocie. Výber ovocia a zeleniny v zime je samozrejme skromnejší ako v lete a ich výživová hodnota je nižšia z dôvodu dlhých prepravných, skladovacích a skleníkových podmienok, no aj napriek tomu je ich v primeraných množstvách potrebné zahrnúť do vašej stravy.

Je to dané skutočnosťou, že čerstvá zelenina a ovocie obsahujú vlákninu potrebnú na správne trávenie a čistenie čriev. Vlákno pomáha predchádzať zápche, črevnej dysbióze a dokonca aj nadmernej telesnej hmotnosti, vďaka čomu sa už o niekoľko mesiacov môžete na krásnej letnej dovolenke tešiť z dokonalého tela.

Pite dostatok vody

Ako iste veľmi dobre tušíte, ďalším obľúbeným odporúčaním je vypiť najmenej dva litre vody denne. Voda prispieva k napučiavaniu vlákniny, čím zvyšuje množstvo hmoty prítomnej v črevách a tým zvyšuje aj peristaltiku. Užitočné je piť vodu hneď ráno po prebudení. Aj tento jednoduchý zvyk pomôže črevám začať s ich každodennou prácou.

Zvýšte svoju fyzickú aktivitu

Pri udržiavaní normálnej polohy vnútorných orgánov a ich fyziologických funkcií, vrátane čriev, zohráva dôležitú úlohu aj brušné svalstvo. Pri sedavom spôsobe života, slabých svaloch prednej brušnej steny a panvy je možný výskyt alebo zhoršenie problémov s prácou žlčníka a čriev.

Preto má zvýšenie dennej motorickej aktivity pozitívny vplyv na váš zažívací trakt.

Nezabudnite na vitamíny a rastlinné komplexy

Vzhľadom na nedostatok slnečného svetla a pohybu, oslabenú imunitu a „jednostrannosť“ zimnej stravy, budú multivitamínové komplexy v chladnom období dobrým pomocníkom. Svoju stravu by ste mali tiež doplniť rastlinnými prípravkami na báze vlákniny, ktorá sa o vaše črevá postará najlepšie.

Photo by Hana Brannigan from Pexels