Predvčerom som upiekla žerbo a medový krémeš. Dnes sú akurát na krájanie, podarili sa mi naozaj výborne.
Žerbo rezy:
Prísady:
- 40 dkg hladkej múky
- 20 dkg masti
- 1 pl práškového cukru
- ½ prášku do pečiva
- ½ droždia
- ½ dl mlieka
- 1 vajíčko
- 2 žĺtka
- 3 pl kyslej smotany
Plnka:
- 40 dkg mletých orechov
- 3 pl cukru
- ½ kg lekváru
- 20 dkg čokolády na varenie + 5 dkg masla
Príprava:
Droždie necháme napučať v mlieku, ostatné suroviny zmiešame a pridáme droždie.
Cesto rozdelíme na 4 časti.
Papier na pečenie odrežem na veľkosť plechu (2ks).
Na jeden položím upečený plát a vložím na plech. Potriem marhuľovým lekvárom a posypem orechmi ktoré som zmiešala s cukrom. Pomocou druhého papiera prenesiem ďalší plát a položím na orechovú plnku. Potriem lekvárom a posypem sladkými orechmi. Takto to opakujem kým nepoložím posledný plát cesta. Vidličkou popichám posledné cesto a upečiem na 170°C.
Po vychladnutí polejem čokoládovou polevou.
Pre začiatočníkov bude najťažšie vyvaľkať správny tvar ale ostatné je ľahké. Začiatočníkom prajem úspešné pečenie!
Recept pridala Mihalyné Kovács!
Krupicový krémeš:
Prísady:
- 25 dkg medu
- 25 dkg cukru
- 1 dl oleja
- 1 dl mlieka
- citrónová šťava
- 1 čl sódy bikarbony
- 80-90 dkg hladkej múky
- 2 vajíčka
Pripravíme si 4 pláty cesta nasledovne: Med, mlieko, cukor a olej povaríme kým nezhnedne, potom pridáme citrónovú šťavu a sódu bikarbónu. Premiešame a odstavíme vychladnúť asi 10 minút a pridáme múku a vajíčka. Nevadí ak je cesto ešte teplé, bude sa dať ľahšie vaľkať.
Krém:
- 1 l mlieka
- 2 van. pudingy
- 4 pl krupice
- 25 dkg cukru
Zo surovín ub´varíme hustý puding a po vychladnutí primiešame 25 dkg Ramy. Naplníme hotové korpusy, do stredu natrieme kyslejší lekvár a vrch posypeme práškovým cukrom.
Recept pridala Mihályné Kovács!