Šišky sú skutočne vynikajúcim slovenským dezertom, ale z pohľadu dnešnej doby majú jednu nevýhodu. Typické vyprážané jedlo totiž veľmi nezapadá do zdravého životného štýlu, ktorý sa káže smaženému vyhnúť.
Ak nedržíte striktne diétu a máte chuť práve na šišky, môžete si pripraviť zdravšiu variantu a upiecť ich v rúre podľa tohto receptu. Zaženiete chuť na sladké, ale nebudete musieť mať zlé svedomie.
zloženie
- 400 g hladkej múky
- 2 lyžice cukru
- 50 g masla
- 20 g droždia
- 150 ml vlažného mlieka
- 2 vajcia
- náplň: džem, čokoláda, tvaroh atď
- pre zdobenie: 4 lyžice cukru, 4 polievkové lyžice vody, práškový cukor
Príprava
Pripravte kvasnice v mlieku s cukrom a potom zmiešajte s ostatnými prísadami do jemného cesta. To zakryte a nechajte kysnúť, kým sa nezdvojnásobí.
Rozdeľte cesto na 4 kusy, nechajte kysnúť a potom každý kus rozdeľte na 6 ďalších. Každý z nich vytvarujte do tvaru šišky a naplňte podľa ľubovôle. Potom šišky vyskladajte na plech s papierom na pečenie. Pečte dozlata v rúre pri 190 stupňoch a podávajte s cukrovým sirupom, alebo posypané cukrom.