Makovým zákuskom odolá len málokto a keď do cesta pridáme aj kokos, dostaneme naozaj zvláštný a fantastický zákusok. Dokonalosť tomuto zákusku dodáva lahodný krém a čokoládová poleva.
Prísady na cesto:
- 6 bielkov
- 3 PL strúhaného kokosu
- 5 lyžíc pomletého maku
- 3 PL cukru
- vanilková aróma
- 10 PL polohrubej múky
- 15g prášku do pečiva
- 5 PL mlieka
Prisady na krém:
- 4 žĺtka
- vanilková aróma
- 1 bal. vanilkového pudingu
- 500ml mlieka
- 6 PL cukru
- 250g masla
Prisady na polevu:
- 100g čokolády na varenie
- 1 lyžička oleja
Postup:
Cesto: Vo väčšej miske si vyšľaháme z bielkov tuhý sneh, pridáme cukor, pomali primiešame mak, kokos, vanilkovú arómu, múku s práškom do pečiva a nakoniec pridáme mlieko. Opatrne premiešame a vylejeme na plech vyložený pečiacim papierom s rozmermi 24x30cm, pečieme 20 minút pri teplote 190°C. Po upečení necháme vychladnúť a rozrežeme na 3 rovnaké časti.
Pripravíme si krém. Žĺtky vymiešame s cukrom na hladkú hmotu, pridáme vanilkový puding, arómu a mlieko. Za stálého miešania na miernom ohni uvaríme hustý puding. Po vychladnutí pridáme na kocky nakrájané maslo a vyšľaháme na penu. Rozdelíme si krém na dve časti.
Pripravíme si polevu: Nalámanú čokoládu zohrejeme nad parou, pridáme olej a dôkladne premiešame.
Môžeme začať napĺňať zákusok. Na tácku položíme jeden plát a natrieme naň jednu časť krému, prekryjeme druhým plátom a natrieme zvyšný krém, položíme posledný plát cesta. Trošku postláčajme zákusok aby sa spojil a polejeme polevou. Do cesta môžete pridať aj hrozienka alebo sušené ovocie. Dobrú chuť.