Pripravte si recept na zaujímavý chlieb, ktorý je obohatený o chutnú syrovú plnku. Ak ste však dostali chuť na niečo sladké, slanú plnku môžete jednoducho vymeniť napríklad za sladký tvaroh alebo lieskovo-orieškovú nátierku.
Ingrediencie
- 200 ml mlieka
- 10 g sušeného droždia
- 60 ml slnečnicového oleja
- 180 ml kefíru
- 130 g masla
- 1 čl cukru
- 825-875 g múky
- 200 ml vody
- 8 g soli
- 200 g syru feta
- bylinky
- sezamové semienka
Postup
V teplom mlieku rozpustite cukor a droždie, pridajte 1 polievkovú lyžičku múky a vymiešajte do hladka. Prikryte a nechajte 10 minút pôsobiť.
Do cesta nalejte slnečnicový olej, teplú vodu a kefír, pridajte soľ a premiešajte. Po častiach pridajte 800 g preosiatej múky a cesto mieste, najlepšie ručne, 5-7 minút. Malo by byť mierne lepkavé. Cesto zakryte potravinovou fóliou a nechajte odstáť 1 hodinu.
Pracovnú dosku posypte múkou a položte na ňu cesto. Zľahka ho roztlačte, rozvaľkajte na tenkú obdĺžnikovú vrstvu a potrite 120 g zmäknutého masla. Fetu zmiešajte s pomletými bylinkami, posypte tým cesto a valčekom mierne zatlačte plnku.
Vyvaľkané cestou nakrájajte na pásiky s hrúbkou 3 cm, okrúhlu formu na pečenie vymastite maslom, do stredu položte pohár, tiež vymastený maslom. Položte pásiky cesta s náplňou smerom von okolo pohára a pohybujte sa v kruhu. Zakryte uterákom a nechajte pôsobiť 10-15 minút.
Vajíčko rozšľahajte a potrite ním pečivo. Vrch posypte sezamovými semienkami alebo zmesou semienok. Rúru predhrejte na 180 stupňov a chlieb pečte 25-30 minút.
Netradičný chlieb je vďaka plnke nadýchaný, voňavý a jemne navrstvený. Prázdny pohár v strede môžete vymeniť za misku s omáčkou. Odrežte si kúsok chleba a namočte. Mimoriadne návykový recept!