7 možností, ako si vyrobiť chutné krehké sušienky. Robím ich počas celého roka

V Anglicku a Škótsku boli vyrábané zo zvyškov chlebového cesta. Samozrejme, v pôvodnej podobe nepripomínali moderný vzhľad, no postupom času prišli pekári s nápadom pridať do cesta olej. Vďaka tomu sa stalo toto pečivo drahé a luxusné.

Dnes sú krehké sušienky obľúbeným spoločníkom mnohých rodín. Existujú stovky receptov, ktoré sa dajú použiť na prípravu takýchto pochúťok. Líšia sa plnkami aj niektorými základnými zložkami. Ponúkame vám niekoľko a veríme, že si nejeden z nich obľúbite.

Krehké sušienky bez vajec

Ingrediencie

  • 100 g masla
  • 50 k práškového cukru
  • 1 pl zemiakového škrobu
  • 125 g hladkej múky
  • Štipka vanilky

Postup

  1. Zmäknuté maslo si rozšľahajte v mixéri do krémovej konzistencie. Pridajte práškový cukor a vanilku. Znova všetko vymixujte. Múku zmiešajte so škrobom. Suchú zmes postupne preosievajte do masla.
  2. Vypracujte si homogénne cesto, ktoré sa nebude lepiť na ruky. Preložte ho do cukrárskeho vrecka. Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie, na ktorý si následne vyformujete rôzne tvary sušienok.
  1. Pečte ich vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 20 minút. Na koniec ich môžete posypať práškovým cukrom. Dobrú chuť!

 

Domáce maslové sušienky

Ingrediencie

  • 2 vajcia
  • 250 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 80 g cukru
  • 1 čl prášku do pečiva
  • Štipka soli

Postup

  1. V mixéri si vyšľahajte vajcia s cukrom do nadýchanej peny. Následne pridajte kocky mäkkého masla a opäť vyšľahajte dohladka.
  2. Múku zmiešajte so soľou a práškom do pečiva. Túto zmes preosejte cez sitko rovno do mixéra. Vypracujte si homogénne cesto. Vytvorte z neho guľu a zabaľte ju do potravinovej fólie.
  3. Cesto vložte na 30 minút do chladničky. Pracovnú dosku si posypte múkou, rozvaľkajte na nej cesto do tenkej vrstvy. Pomocou formičiek si vykrajujte rôzne tvary, napríklad srdiečka.
  4. Premiestnite ich na plech pokrytý papierom na pečenie. Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 15-20 minút. Pred ich posypte práškovým cukrom.

 

Krehké sušienky so smotanou

Ingrediencie

  • 320 g hladkej múky
  • 60 g masla
  • 2 vajcia
  • 100 g cukru
  • 125 g smotany (20%)
  • Štipka jedlej sódy

Postup

  1. V samostatnej miske si zmiešajte múku so sódou. V mixéry si vymiešajte zmäknuté maslo s cukrom, vajcami a kyslou smotanou. Všetko vyšľahajte dohladka.
  2. Do tejto zmesi si preosejte suché prísady a vypracujte homogénne cesto. Vytvorte z neho guľu a zabaľte ju do potravinovej fólie. Cesto vložte na pol hodiny do chladničky.
  1. Po vybratí ho vyvaľkajte na pomúčenom povrchu do tenkej vrstvy. Opäť si povykrajujte tvary, ktoré sa vám páčia a poukladajte ich na plech vystlaným papierom na pečenie.
  2. Sušienky pečte vo vyhriatej rúre na 190 stupňov asi 20 minút. Pred podávaním ich môžete posypať práškovým cukrom. Podávajte, až keď sú vychladené.

 

Cukrové pečivo

Ingrediencie

  • 250 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 70 g cukru
  • 3 vaječné žĺtky
  • 1 pl smotany
  • Trstinový cukor podľa chuti

Postup

  1. Preosiatu múku zmiešajte s práškovým cukrom, pridajte zmäknuté kocky masla, žĺtka a kyslú smotanu. Rukami vypracujte homogénne cesto.
  2. Vyformujte z neho guľu a obaľte ju do potravinovej fólie. Vložte ju na pol hodiny do chladničky. Vyvaľkajte ho na tenkú vrstvu a vyrežte si kúsky pečiva pomocou fomičky.
  1. Plech vysteľte papierom na pečenie a poukladajte naň kúsky cesta. Bohato ich posypte trstinovým alebo bežným cukrom a vložte ich do rúry vyhriatej na 190 stupňov na 15-20 minút.

 

„Chryzantémy“

  • 800 g hladkej múky
  • 260 g cukru
  • 2-3 vajcia
  • 250 g masla
  • ½ čl prášku do pečiva

Postup

  1. Do mixéra si premiestnite zmäknuté maslo s vajcami a cukrom. Vyšľahajte do hladka. Múku zmiešajte s práškom do pečiva.
  2. Suchú zmes preosejte cez sitko do nádoby mixéra. Vypracujte si husté homogénne cesto. Následne ho pretlačte cez mlynček na mäso.
  3. Rozdeľte si horu „červíkov“ na rovnaké časti. Spojte ich na jednej strane a rozpustite na druhej. Preložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
  4. Pečte ich v rúre pri teplote 180 stupňov po dobu 20 minút. Servírujte až po tom, čo trochu vychladnú. Takéto krehké pečivo je lepšie skladovať v papierovom vrecku.

 

Pečivo s višňovým džemom

Ingrediencie

  • 320 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 1-2 vajcia
  • 80 g cukru
  • 0,25 čl sódy
  • 0,25 čl octu
  • Višňový džem

Postup

  1. V mixéri si zmiešajte maslo s cukrom, kým nezískate krémovú konzistenciu. Potom pridajte vajcia a opäť šľahajte.
  2. Sódu si zmiešajte s octom a pridajte ju do mixéra. Múku preosejte, tretinu si odložte a zvyšok pridajte do maslovo-vaječného základu.
  3. Vypracujte homogénne husté cesto. Rozdeľte ho na 2 časti v pomere 3: 4. K menšej časti pridajte tretinu hrnčeka múky.
  4. Cesto znova premieste a zabaľte do potravinovej fólie. Vložte ho na pol hodinu do chladničky. Plech na pečenie vysteľte papierom a položte naň cesto vyvaľkané na tenkú vrstvu.
  5. Následne ho potrite rovnomernou vrstvou hustého džemu. Cesto z chladničky nastrúhajte na veľkom strúhadle priamo na džem. Rovnomerne nim posypte hornú vrstvu.
  6. Pečte vo vyhriatej rúre na 200 °C 20 – 25 minút. Nechajte ich vychladnúť, nakrájajte a môžete podávať.

 

Čokoládové sušienky

Ingrediencie

  • 2 vajcia
  • 250 g hladkej múky
  • 150 masla
  • 80 g cukru
  • 8 pl kakaového prášku
  • 1 čl prášku do pečiva
  • Štipka soli

Postup

  1. V mixéri si zmiešajte vajcia s cukrom a vyšľahajte ich do nadýchanej peny. Pridajte zmäknuté maslo a vyšľahajte dohladka.
  1. Múku zmiešajte so soľou a práškom do pečiva. Pridajte k nim kakaový prášok, premiešajte. Suché suroviny preosejte do misky mixéra a vypracujte homogénne cesto.
  1. Vytvorte z neho guľu, zabaľte ju do potravinovej fólie. Cesto schovajte na pol hodiny do chladničky. Potom ho rozvaľkajte na pomúčenej doske do tenkej vrstvy.
  1. Pomocou formičiek si povykrajujte sušienky, poukladajte ich na plech vystlaným papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 20 minút.

zdroj:takprosto.cc