V Anglicku a Škótsku boli vyrábané zo zvyškov chlebového cesta. Samozrejme, v pôvodnej podobe nepripomínali moderný vzhľad, no postupom času prišli pekári s nápadom pridať do cesta olej. Vďaka tomu sa stalo toto pečivo drahé a luxusné.
Dnes sú krehké sušienky obľúbeným spoločníkom mnohých rodín. Existujú stovky receptov, ktoré sa dajú použiť na prípravu takýchto pochúťok. Líšia sa plnkami aj niektorými základnými zložkami. Ponúkame vám niekoľko a veríme, že si nejeden z nich obľúbite.
Krehké sušienky bez vajec
Ingrediencie
- 100 g masla
- 50 k práškového cukru
- 1 pl zemiakového škrobu
- 125 g hladkej múky
- Štipka vanilky
Postup
- Zmäknuté maslo si rozšľahajte v mixéri do krémovej konzistencie. Pridajte práškový cukor a vanilku. Znova všetko vymixujte. Múku zmiešajte so škrobom. Suchú zmes postupne preosievajte do masla.
- Vypracujte si homogénne cesto, ktoré sa nebude lepiť na ruky. Preložte ho do cukrárskeho vrecka. Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie, na ktorý si následne vyformujete rôzne tvary sušienok.
- Pečte ich vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 20 minút. Na koniec ich môžete posypať práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Domáce maslové sušienky
Ingrediencie
- 2 vajcia
- 250 g hladkej múky
- 150 g masla
- 80 g cukru
- 1 čl prášku do pečiva
- Štipka soli
Postup
- V mixéri si vyšľahajte vajcia s cukrom do nadýchanej peny. Následne pridajte kocky mäkkého masla a opäť vyšľahajte dohladka.
- Múku zmiešajte so soľou a práškom do pečiva. Túto zmes preosejte cez sitko rovno do mixéra. Vypracujte si homogénne cesto. Vytvorte z neho guľu a zabaľte ju do potravinovej fólie.
- Cesto vložte na 30 minút do chladničky. Pracovnú dosku si posypte múkou, rozvaľkajte na nej cesto do tenkej vrstvy. Pomocou formičiek si vykrajujte rôzne tvary, napríklad srdiečka.
- Premiestnite ich na plech pokrytý papierom na pečenie. Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 15-20 minút. Pred ich posypte práškovým cukrom.
Krehké sušienky so smotanou
Ingrediencie
- 320 g hladkej múky
- 60 g masla
- 2 vajcia
- 100 g cukru
- 125 g smotany (20%)
- Štipka jedlej sódy
Postup
- V samostatnej miske si zmiešajte múku so sódou. V mixéry si vymiešajte zmäknuté maslo s cukrom, vajcami a kyslou smotanou. Všetko vyšľahajte dohladka.
- Do tejto zmesi si preosejte suché prísady a vypracujte homogénne cesto. Vytvorte z neho guľu a zabaľte ju do potravinovej fólie. Cesto vložte na pol hodiny do chladničky.
- Po vybratí ho vyvaľkajte na pomúčenom povrchu do tenkej vrstvy. Opäť si povykrajujte tvary, ktoré sa vám páčia a poukladajte ich na plech vystlaným papierom na pečenie.
- Sušienky pečte vo vyhriatej rúre na 190 stupňov asi 20 minút. Pred podávaním ich môžete posypať práškovým cukrom. Podávajte, až keď sú vychladené.
Cukrové pečivo
Ingrediencie
- 250 g hladkej múky
- 150 g masla
- 70 g cukru
- 3 vaječné žĺtky
- 1 pl smotany
- Trstinový cukor podľa chuti
Postup
- Preosiatu múku zmiešajte s práškovým cukrom, pridajte zmäknuté kocky masla, žĺtka a kyslú smotanu. Rukami vypracujte homogénne cesto.
- Vyformujte z neho guľu a obaľte ju do potravinovej fólie. Vložte ju na pol hodiny do chladničky. Vyvaľkajte ho na tenkú vrstvu a vyrežte si kúsky pečiva pomocou fomičky.
- Plech vysteľte papierom na pečenie a poukladajte naň kúsky cesta. Bohato ich posypte trstinovým alebo bežným cukrom a vložte ich do rúry vyhriatej na 190 stupňov na 15-20 minút.
„Chryzantémy“
- 800 g hladkej múky
- 260 g cukru
- 2-3 vajcia
- 250 g masla
- ½ čl prášku do pečiva
Postup
- Do mixéra si premiestnite zmäknuté maslo s vajcami a cukrom. Vyšľahajte do hladka. Múku zmiešajte s práškom do pečiva.
- Suchú zmes preosejte cez sitko do nádoby mixéra. Vypracujte si husté homogénne cesto. Následne ho pretlačte cez mlynček na mäso.
- Rozdeľte si horu „červíkov“ na rovnaké časti. Spojte ich na jednej strane a rozpustite na druhej. Preložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečte ich v rúre pri teplote 180 stupňov po dobu 20 minút. Servírujte až po tom, čo trochu vychladnú. Takéto krehké pečivo je lepšie skladovať v papierovom vrecku.
Pečivo s višňovým džemom
Ingrediencie
- 320 g hladkej múky
- 100 g masla
- 1-2 vajcia
- 80 g cukru
- 0,25 čl sódy
- 0,25 čl octu
- Višňový džem
Postup
- V mixéri si zmiešajte maslo s cukrom, kým nezískate krémovú konzistenciu. Potom pridajte vajcia a opäť šľahajte.
- Sódu si zmiešajte s octom a pridajte ju do mixéra. Múku preosejte, tretinu si odložte a zvyšok pridajte do maslovo-vaječného základu.
- Vypracujte homogénne husté cesto. Rozdeľte ho na 2 časti v pomere 3: 4. K menšej časti pridajte tretinu hrnčeka múky.
- Cesto znova premieste a zabaľte do potravinovej fólie. Vložte ho na pol hodinu do chladničky. Plech na pečenie vysteľte papierom a položte naň cesto vyvaľkané na tenkú vrstvu.
- Následne ho potrite rovnomernou vrstvou hustého džemu. Cesto z chladničky nastrúhajte na veľkom strúhadle priamo na džem. Rovnomerne nim posypte hornú vrstvu.
- Pečte vo vyhriatej rúre na 200 °C 20 – 25 minút. Nechajte ich vychladnúť, nakrájajte a môžete podávať.
Čokoládové sušienky
Ingrediencie
- 2 vajcia
- 250 g hladkej múky
- 150 masla
- 80 g cukru
- 8 pl kakaového prášku
- 1 čl prášku do pečiva
- Štipka soli
Postup
- V mixéri si zmiešajte vajcia s cukrom a vyšľahajte ich do nadýchanej peny. Pridajte zmäknuté maslo a vyšľahajte dohladka.
- Múku zmiešajte so soľou a práškom do pečiva. Pridajte k nim kakaový prášok, premiešajte. Suché suroviny preosejte do misky mixéra a vypracujte homogénne cesto.
- Vytvorte z neho guľu, zabaľte ju do potravinovej fólie. Cesto schovajte na pol hodiny do chladničky. Potom ho rozvaľkajte na pomúčenej doske do tenkej vrstvy.
- Pomocou formičiek si povykrajujte sušienky, poukladajte ich na plech vystlaným papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 20 minút.
zdroj:takprosto.cc