Starú záclonú som premenila na niečo úžasné. Tekvicovú dekoráciu mi každý chváli

Každý, kto má záhradu, má aj rôzne záhradné náradie: od veľkých lopát až po malé hrable. Zvyčajne ich schovávame do kôlne, no my vám ponúkame originálny nápad, na výrobu organizéra v podobe veľkej tekvice. Takáto „tekvica“ má aj ďalšie využitie ako kompostér.

Čo na to potrebujete?

  • Piesok
  • Cement
  • Lepidlo na pórobetonové bloky
  • Voda
  • Stará záclona alebo tkanina
  • Povraz, motúz
  • Omietkové pletivo
  • Podkladová farba
  • Akrylová farba
  • Akrylový lak
  • Náradie

Postup

Najprv musíte pripraviť tvar pre budúcu tekvicu. Aby ste to dosiahli, musíte si ušiť špeciálne vrece. Keď si už stanovíte veľkosť budúcej tekvice, z tkaniny si vystrihnete 6 rovnakých častí a spolu ich zošite. V tomto prípade bola použitá stará záclona. Je dobrá v tom, že má určitú textúru, ktorá neskôr zabezpečí dobrú priľnavosť k cementu.

Ďalej je potrebné výsledné vrece niečím naplniť. Opadané lístie alebo odrezky trávy sú na to ako stvorené. Naplnený vak potom obviažte povrazom, ktorý vytvára rozdelenie tekvice.

Teraz si môžete pripraviť roztok, zmiešajte si piesok, cement a lepidlo v pomere 2: 1: 1. Lepidlo v kompozícii je potrebné preto, aby bola hmota elastická a pripomínala plastelínu. Potom je oveľa jednoduchšie dať jej potrebný tvar. Aby mala „tekvica“ priehlbinu a dieru, na vrch položte ťažkú ​​loptu, kameň alebo fľašu.

Záves navlhčite vodou, potom na formu naneste pripravený roztok. Keďže je tekvica dosť veľká, nanesú sa na ňu 3 vrstvy cementovej zmesi, pričom všetky záhyby je nutné dôkladne prepracovať. Nechajte to  vysušiť.

Keď sú steny budúcej tekvice suché, môžete prejsť na spodnú časť. Keďže sa jedná o dno, musí byť vystužené pletivom. Dajte ho na spodok, pokryte cementom a nechajte zaschnúť.

Keď príde čas, odstráňte všetko lístie. Aby ste tekvicu spevnili, nalejte do nej viac-menej tekutý cementový roztok. Rozmiestnite ho po celom vnútri.

Teraz môžete konečne pripraviť veko tekvice. Aby to presne kopírovalo tvar otvoru, urobte to na samotnej tekvici. Za týmto účelom otvor zakryte igelitom, na ktorý potom položíte handričku namočenú v cementovej zmesi, na ňu následne pletivo a opäť handričku namočenú v cemente.  Nechajte zaschnúť.

Ako základ pre rukoväť veka môžete použiť polystyrén. Vysušený základ viečka a polystyrén natretý cementom pripevnite k sebe pomocou bridlicového klinca.

Vytvorte tvar, ktorá pripomína tekvicovú stopku.

Teraz už len zostáva pomaľovať tekvicu. To si vyžaduje základný náter, akrylové farby a lak.

Pred maľovaním je lepšie povrch samotnej tekvice obrúsiť brúsnym papierom, aby bol rovnomernejší. Toto je len jeden zo spôsobov, ako by vaša tekvica mohla vyzerať!

A nižšie si môžete pozrieť podrobné video, ako si vyrobiť takýto tekvicový organizér do záhrady.

 

Zdroj: youtube.com

Back To Top