Naučte sa hrať na gitaru za šesť mesiacov

Hra na gitaru môže byť nielen skvelým zabavením, ale aj naplňujúcou zručnosťou. Na druhú stranu, dosiahnutie bravúrnej a plynulej hry vyžaduje veľa času a trpezlivosti. Inšpirujte sa našimi tipmi, ako sa počas šiestich mesiacov čo najviac zdokonaliť.

1. mesiac

Najskôr si vyberte vhodný nástroj. Ak ste začiatočníci, rozhodne by ste mali začať hrať na gitaru akustickú. Až dosiahnete pokročilejšiu úroveň, môžete presedlať na elektroakustickú či elektrickú. Myslite ale na to, že tá je finančne už o čosi drahšia. Až budete mať tú správnu gitaru, začnite so základmi. Gitaru si „ohmatajte“ a učte sa čítať v notách, ktoré vám pomôžu sa v hudbe lepšie orientovať.

2. mesiac

Pokračujte v precvičovaní základov. Nesnažte sa príliš rýchlo prejsť k náročným skladbám. Pilujte stupnice a akordy, pretože jedna zle naučená skutočnosť vás môže neblaho sprevádzať po celé vaše hranie (a len zložito sa bude preučovať). Zo stupníc vyberajte tie menej náročné – napríklad C, G a D dur, rovnako tak postupujte aj u akordov. Okrem hudobnej náuky sa venujte aj počúvaniu gitarových reprodukcií, ktoré vám pomôžu lepšie porozumieť štruktúre piesní.

3. mesiac

Nepoľavujte v precvičovaní. Máte pocit, že už vám ide hra na gitaru o niečo lepšie? Nezaspite na vavrínoch. Stále je nutné dodržiavať pravidelné lekcie. Na gitaru sa pokúste hrať každý deň 20 až 30 minút. Tým si zlepšíte nielen svalovú pamäť, ale hlavne budete bližšie a bližšie k svojmu vysnenému cieľu – plynulej hre.

4. mesiac

Po troch mesiacoch usilovného cvičenia stupníc a prechodov medzi akordmi môžete pridať aj rôzne štýly vybrnkávania. Aké rytmy zvoliť? V tom vám môžu pomôcť videá, online lekcie, návodné webové stránky či aplikácie. Pokiaľ by ste chceli ešte viac „zamakať“ a pilovať, objednajte si súkromné lekcie u učiteľa hudby. Ten vám efektívne dokáže odovzdať to, čo k hre na gitaru potrebujete.

5. mesiac

Zaraďte do svojho hudobného repertoáru obľúbené piesne, ktoré vás inšpirujú k ďalšiemu precvičovaniu. Naučiť sa na gitaru skladby, ktoré vás naozaj zaujímajú, vám pomôže nielen udržať motiváciu, ale aj zlepšiť vašu hru. Začnite jednoduchými piesňami, obsahujúcimi základné akordy, postupne sa prepracujete aj k tým zložitejším, s ktorými sa môžete vytiahnuť napríklad pri táboráku.

6. mesiac

Vyskúšajte si hru v kolektíve, ktorá môže byť pre mnohých hráčov veľkým spestrením. Zorganizujte gitarový večierok s priateľmi, staňte sa členom kapely, vyskúšajte gitarové zoznamovacie kurzy – skrátka nepoľavujte a cvičenie hry na gitaru si okoreňte. To vám pomôže prekonať bežné frustrácie z toho, že sa vám niečo nedarí na prvý, druhý, tretí pokus. Obrňte sa trpezlivosťou a za čas sa gitara určite stane vašou najlepšou priateľkou zo sveta hudby, ktorá bude pod vašimi rukami vydávať ľúbezné tóny.

Zdroj obrázku: Durgakirankumar / Shutterstock.com
Informácie v tomto článku Vám poskytla Eva Muchová – Copywriterka s ohľadom na SEO, ktorá sa tvorbou obsahu živí od roku 2017. Potreby klienta sú pre ňu kľúčové, čo sa odráža v jej hlbokých a zmysluplných textoch. Niektoré z jej textov nájdete na stránke produktvdetaile.sk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *