Pestovateľ zemiakov nám prezradil, ako si vybrať v obchode kvalitné zemiaky. Konečne kupujem len kvalitné

Začiatok leta je skvelým obdobím na konzumáciu prvých jahôd, čerešní, hrášku, mrkvy a samozrejme, nových zemiakov. Je len málo vecí, ktoré sa dokážu chuťovo vyrovnať uvareným novým zemiakom s voňavými bylinkami. Ešte predtým, ako si všetko pripravíte, mali by ste vedieť o týchto pravidlách pri výbere tých správnych zemiakov.

как правильно выбрать картофель

Samozrejme, najlepšia je konzumácia zemiakov vypestovaných vo vlastnej záhrade, no nie každý má túto príležitosť. Ak ju však nemáte, tieto tipy vám v obchode či na trhu určite pomôžu.

  1. Vzhľad zemiaku hneď ukáže jeho prospešné aj škodlivé vlastnosti. Zelenina má byť celá, pevná a jednotnej farby. Dá sa to zistiť aj voľným okom.

как выбрать картофель

  1. Tmavé škvrny na šupke alebo malé bodky – priamy náznak plesňového ochorenia, ktoré postihuje zemiaky zvnútra. Takéto zemiaky by ste nemali kupovať, hoci je na nich poškodený len jeden zemiak. U ostatných kúskoch môže byť toto ochorenie skryté.

как выбрать хороший картофель

  1. Urobíte lepšie, ak si vyberiete strednú veľkosť zemiakov. Koniec koncov, príliš veľké zemiaky v sebe môžu obsahovať obrovské množstvo dusičnanov a príliš malé zemiaky sú nepraktické na čistenie.

как выбрать вкусный картофель

  1. Zemiaky so zelenými stranami nie je známkou nezrelých plodov. Takéto druhy by sme nemali konzumovať vo väčšom množstve z toho dôvodu, že obsahujú toxickú látku solanín, ktorá môže nepriaznivo ovplyvniť nervový systém človeka.

как выбрать вкусную картошку

  1. Pokúste si k zemiaku pritlačiť klinec. Ak sa v dierke objaví tekutina, znamená to, že zemiaky boli bohato hnojené nitrátmi.

как выбрать молодой картофель

  1. Ďalší účinný spôsob, ako skontrolovať kvalitu zemiakov je odlomiť si z neho kúsok. Ak budete počuť zvuk chrumkania, jedná sa o kvalitný zemiak. V prípade, že sú zemiaky mäkké a „vatové“, boli hnojené dusíkatými prísadami.

как выбрать молодую картошку

  1. Ak sa nové zemiaky varia príliš dlho alebo majú počas varenia neidentifikovateľný zápach, ich konzumácia sa neodporúča.

как выбрать качественный картофель

Podeľte sa o tieto zaujímavé informácie s vašimi priateľmi!

zdroj:takprosto.cc