Začiatok leta je skvelým obdobím na konzumáciu prvých jahôd, čerešní, hrášku, mrkvy a samozrejme, nových zemiakov. Je len málo vecí, ktoré sa dokážu chuťovo vyrovnať uvareným novým zemiakom s voňavými bylinkami. Ešte predtým, ako si všetko pripravíte, mali by ste vedieť o týchto pravidlách pri výbere tých správnych zemiakov.

Samozrejme, najlepšia je konzumácia zemiakov vypestovaných vo vlastnej záhrade, no nie každý má túto príležitosť. Ak ju však nemáte, tieto tipy vám v obchode či na trhu určite pomôžu.
- Vzhľad zemiaku hneď ukáže jeho prospešné aj škodlivé vlastnosti. Zelenina má byť celá, pevná a jednotnej farby. Dá sa to zistiť aj voľným okom.

- Tmavé škvrny na šupke alebo malé bodky – priamy náznak plesňového ochorenia, ktoré postihuje zemiaky zvnútra. Takéto zemiaky by ste nemali kupovať, hoci je na nich poškodený len jeden zemiak. U ostatných kúskoch môže byť toto ochorenie skryté.

- Urobíte lepšie, ak si vyberiete strednú veľkosť zemiakov. Koniec koncov, príliš veľké zemiaky v sebe môžu obsahovať obrovské množstvo dusičnanov a príliš malé zemiaky sú nepraktické na čistenie.

- Zemiaky so zelenými stranami nie je známkou nezrelých plodov. Takéto druhy by sme nemali konzumovať vo väčšom množstve z toho dôvodu, že obsahujú toxickú látku solanín, ktorá môže nepriaznivo ovplyvniť nervový systém človeka.

- Pokúste si k zemiaku pritlačiť klinec. Ak sa v dierke objaví tekutina, znamená to, že zemiaky boli bohato hnojené nitrátmi.

- Ďalší účinný spôsob, ako skontrolovať kvalitu zemiakov je odlomiť si z neho kúsok. Ak budete počuť zvuk chrumkania, jedná sa o kvalitný zemiak. V prípade, že sú zemiaky mäkké a „vatové“, boli hnojené dusíkatými prísadami.

- Ak sa nové zemiaky varia príliš dlho alebo majú počas varenia neidentifikovateľný zápach, ich konzumácia sa neodporúča.

Podeľte sa o tieto zaujímavé informácie s vašimi priateľmi!
zdroj:takprosto.cc