Domáce makové hrebene. + bonusový recept aj s orechovou plnkou. Overený slovenský recept

 

Recept:
60 dkg hladkej múky
10 dkg polohrubej múky
8 dkg práškového cukru
4 dl vlažného mlieka
1 KL soli
1 kocka droždia
2 dl oleja
2 žĺtky
Postup:
Pripravíme si kvások a necháme vykysnúť. Ostatné suroviny zmiešame, pridáme kvások a vypracujeme cesto. Necháme ho 60 minút kysnúť.Z cesta vyvaľkáme dva obdlžníky.

Každý z nich rozrežeme na 12 častí o veľkosti 14 krát 14 cm.Každý kúsok naplníme plnkou , preložíme a narežeme na hrebeň. Uložíme na plech s papierom a necháme 30 minút kysnúť.

Potom ich potrieme bielkom a pečieme asi 12 minút
Plníme makovou alebo orechovou plnkou…


Orechová plnka:
22 dkg mletý mak
9 dkg kryštálový cukor
1 vanilka
1 ČL citrónová kôra
1 dl mlieko
Mlieko povaríme s cukrom, pridáme vanilku, mak a citrónovú kôru.Premiešame a necháme vychladnúť.