8 receptov pre najchutnejšie cesto. Povinnosť pre milovníkov pečenia!

Čo môže byť lepšie ako domáce pečenie? Dokonca ani tí, ktorí sa snažia nejesť múku, neodolajú  týmto výrobkom. Tu nájdete 8 jednoduchých receptov, ktoré vám pomôžu ľahko upiecť tie najchutnejšie kulinárske špeciality.

 

Kefírové cesto zo syrom

ZLOŽENIE

1 šálka kávy

1 šálka strúhaného syra

0,5 lyžičky soli

2/3 lyžičky sódy

1 lyžička cukru

2 pohára múky

Ak nastrúhate syr na hrubom strúhadle získate vynikajúce cesto na koláče, a ak na jemnom, vyjde dobré cesto na prípravu iných výrobkov, napríklad slaných rohlíkov.

 

Smotanové cesto

ZLOŽENIE:

1 pohár kyslej smotany

2 pohára múky

2 lyžice cukru

1 lyžička soli

1 lyžička sódy

1 vajce

100 g mlieka

50 g roztopeného margarínu

V každom dome sú produkty na prípravu tohoto cesta. Je zvlášť vhodne pre koláče s rôznymi náplňami.

 

Kefírové drožďové cesto

ZLOŽENIE:

1 polievková lyžica jogurtu

0,5 pohára rastlinného oleja

1 polievková lyžica cukru

1 lyžička soli

1 lyžička suchého droždia

2,5 pohára múky

Cesto nie je mastné, je vhodné na sladké pečivo. Droždia rozpustite v kefíru izbovej teploty. Potom pridajte zvyšné ingrediencie a vypracujte cesto. Nechajte ho hodinu a pol stať.

Tekuté kefírové cesto.

ZLOŽENIE

2 vajcia

0,5 lyžičky soli

1 pohár múky ( 250 mg.)

1 polievková lyžica jogurtu

1 lyžička sódy

Pridajte sódu do kefíru a spolu s vajíčkami, soľou a múkou dôkladne premiešajte. Náplň výrobkov z toho cestá, by nemala byť tekutá.

Perníkové cesto

ZLOŽENIE:

300 ml srvátky 

droždie (50 g čerstvého alebo 1 lyžička suchého)

250 g margarínu

0,5 lyžičky soli

0,5 lyžice cukru

4-5 pohára múky

3 vajcia

Droždia rozpustite v teplej srvátke. Vypracujte cesto zo všetkých ingrediencií a vložte do chladničky. Nerobte cesto tvrde, pretože margarín v chladničke rýchlo zamrzne. Je lepšie to urobiť večerom a ráno začať s pečením.

 

Drožďové cesto

ZLOŽENIE

0,5 l mlieka

1 vajce

0,5 lyžičky soli

1 polievková l. cukru

1/3 pohára rastlinného oleja

4-5 pohára múky

30 g droždia

Droždia rozpustite v horúcom mlieku, pridajte soľ, cukor, maslo a múku. Všetko dôkladne premiešajte, vložte do vrecká a zviažte ho na vrchu. Cesto vložte do chladničky cez noc. Toto cesto je vhodné na pečenie koláčov a langoše.

Drožďové cesto zo sódou, ktoré nikdy nezlyhá

ZLOŽENIE

2 vajcia

150 g margarínu

200 g kyslej smotany

1 polievková lyžica cukru

0,5  droždia (50 g)

0,5 lyžičky sódy

4 pohára múka (približne)

0,5 lyžičky soli

 

Droždia rozpustite v 50 g teplej vody, pridajte roztopený margarín, vajcia rozmiešajte s cukrom, kyslou smotanou sódou a soľou. Dôkladne premiešajte a pridajte múku. Cesto by nemalo byť tvrdé. Nechajte zmes stáť 10 minút. Urobte výrobky z cesta, prikryte ich uterákom a nechajte asi 40 minút. Po 40 minútach už môžete piecť.

 

Tvarohové cesto

ZLOŽENIE:

2 pohára (250 mg) múky

200 g tvarohu

100 g mäkkého masla

2/3 lyžičky sódy

0,5 lyžičky soli

1 vajce

100 g cukru

Múku zmiešajte so soľou a sódou. Maslo rozmiešajte s cukrom, pridajte tvaroh, vajce a dobre premiešajte. Vypracujte jemne cesto. Výrobky z tvarohového cesta sú veľmi mäkké a jemné. Je ideálne pre prípravu perníkov a sladkých koláčov.

 

Tieto úžasné recepty vám pomôžu viac ako raz! Odložte si ich. Nezabudnite zdieľať tieto užitočné recepty s priateľmi. Pečenie nenechá nikoho ľahostajným!

zdroj: takprosto.cc

Back To Top