Čo môže byť lepšie ako domáce pečenie? Dokonca ani tí, ktorí sa snažia nejesť múku, neodolajú týmto výrobkom. Tu nájdete 8 jednoduchých receptov, ktoré vám pomôžu ľahko upiecť tie najchutnejšie kulinárske špeciality.
Kefírové cesto zo syrom
ZLOŽENIE
1 šálka kávy
1 šálka strúhaného syra
0,5 lyžičky soli
2/3 lyžičky sódy
1 lyžička cukru
2 pohára múky
Ak nastrúhate syr na hrubom strúhadle získate vynikajúce cesto na koláče, a ak na jemnom, vyjde dobré cesto na prípravu iných výrobkov, napríklad slaných rohlíkov.
Smotanové cesto
ZLOŽENIE:
1 pohár kyslej smotany
2 pohára múky
2 lyžice cukru
1 lyžička soli
1 lyžička sódy
1 vajce
100 g mlieka
50 g roztopeného margarínu
V každom dome sú produkty na prípravu tohoto cesta. Je zvlášť vhodne pre koláče s rôznymi náplňami.
Kefírové drožďové cesto
ZLOŽENIE:
1 polievková lyžica jogurtu
0,5 pohára rastlinného oleja
1 polievková lyžica cukru
1 lyžička soli
1 lyžička suchého droždia
2,5 pohára múky
Cesto nie je mastné, je vhodné na sladké pečivo. Droždia rozpustite v kefíru izbovej teploty. Potom pridajte zvyšné ingrediencie a vypracujte cesto. Nechajte ho hodinu a pol stať.
Tekuté kefírové cesto.
ZLOŽENIE
2 vajcia
0,5 lyžičky soli
1 pohár múky ( 250 mg.)
1 polievková lyžica jogurtu
1 lyžička sódy
Pridajte sódu do kefíru a spolu s vajíčkami, soľou a múkou dôkladne premiešajte. Náplň výrobkov z toho cestá, by nemala byť tekutá.
Perníkové cesto
ZLOŽENIE:
300 ml srvátky
droždie (50 g čerstvého alebo 1 lyžička suchého)
250 g margarínu
0,5 lyžičky soli
0,5 lyžice cukru
4-5 pohára múky
3 vajcia
Droždia rozpustite v teplej srvátke. Vypracujte cesto zo všetkých ingrediencií a vložte do chladničky. Nerobte cesto tvrde, pretože margarín v chladničke rýchlo zamrzne. Je lepšie to urobiť večerom a ráno začať s pečením.
Drožďové cesto
ZLOŽENIE
0,5 l mlieka
1 vajce
0,5 lyžičky soli
1 polievková l. cukru
1/3 pohára rastlinného oleja
4-5 pohára múky
30 g droždia
Droždia rozpustite v horúcom mlieku, pridajte soľ, cukor, maslo a múku. Všetko dôkladne premiešajte, vložte do vrecká a zviažte ho na vrchu. Cesto vložte do chladničky cez noc. Toto cesto je vhodné na pečenie koláčov a langoše.
Drožďové cesto zo sódou, ktoré nikdy nezlyhá
ZLOŽENIE
2 vajcia
150 g margarínu
200 g kyslej smotany
1 polievková lyžica cukru
0,5 droždia (50 g)
0,5 lyžičky sódy
4 pohára múka (približne)
0,5 lyžičky soli
Droždia rozpustite v 50 g teplej vody, pridajte roztopený margarín, vajcia rozmiešajte s cukrom, kyslou smotanou sódou a soľou. Dôkladne premiešajte a pridajte múku. Cesto by nemalo byť tvrdé. Nechajte zmes stáť 10 minút. Urobte výrobky z cesta, prikryte ich uterákom a nechajte asi 40 minút. Po 40 minútach už môžete piecť.
Tvarohové cesto
ZLOŽENIE:
2 pohára (250 mg) múky
200 g tvarohu
100 g mäkkého masla
2/3 lyžičky sódy
0,5 lyžičky soli
1 vajce
100 g cukru
Múku zmiešajte so soľou a sódou. Maslo rozmiešajte s cukrom, pridajte tvaroh, vajce a dobre premiešajte. Vypracujte jemne cesto. Výrobky z tvarohového cesta sú veľmi mäkké a jemné. Je ideálne pre prípravu perníkov a sladkých koláčov.
Tieto úžasné recepty vám pomôžu viac ako raz! Odložte si ich. Nezabudnite zdieľať tieto užitočné recepty s priateľmi. Pečenie nenechá nikoho ľahostajným!
zdroj: takprosto.cc