Mrkvu sadím podľa tohto spôsobu a vždy jej máme na kilá. Musím ju potom rozdávať

Nie každému sa podarí iba čakať, kým mrkva vyrastie, neobrábať pôdu a dosádzať. A to všetko preto, že semená bohaté na éterické oleje patriace do rodiny želéovitých, nevyklíčia okamžite. Proces ale môžete zrýchliť. Na to musíte poznať jedno malé tajomstvo.

Horúca voda pomôže rýchlo zjemniť semená. Odhadovaná teplota – 60 ° C. Ak nemáte teplomer, môžete jednoducho vložiť prst do vody. Ak sa dá voľne držať, je čas konať. V prípravnej fáze sa semená umiestňujú do tenkej gázy a hneď ako sa voda ochladí na požadovanú teplotu, ponoria sa do nádoby a nechajú sa do úplného vychladnutia.

Dobre mokré semená je potrebné veľmi jemne stláčať. Ľahká „masáž“ prispeje k intenzívnejšiemu uvoľňovaniu éterických olejov, ktoré zabraňujú vyliahnutiu mrkvy.

Namáčací postup sa opakuje trikrát. Chladená voda sa zakaždým stane svetlejšou. Potom jednoducho otvoríme sadu, rozložíme semená a necháme ich na chvíľu odpočinúť.

Robíme hriadky pre mrkvy. Na uľahčenie klíčenia semien používame kokosový substrát. Briketu namočte do vody na 20 minút, v prípade nadmernej vlhkosti ju vyžmýkajte.

Mokré semená, na rozdiel od suchých semien, sa rozosievajú pohodlnejšie, pričom sa zachováva správny odstup medzi nimi. Zasadíme 2 semená vedľa seba namiesto jedného.

Miesto výsadby plníme kokosovým substrátom a zalievame vodou.

Zakryjeme na 3 dni.

Odstránime krycí materiál a tešíme sa z výsledku. Sadenice vyzerajú takto 3-4 dni po výsadbe.

Ďalšie podrobnosti týkajúce sa výsevu mrkvy pomocou horúcej vody nájdete v nižšie uvedenom videu. 

Back To Top