Ingrediencie:
- 2,5 l zeleninového vývaru
- 400 g mladých zemiakov
- 3 mrkvy
- 3 PL masla
- 1 zväzok kôpru
- 2 PL sušenej bazalky a oregána
- Soľ a korenie podľa vkusu
- 100 g smotany
Postup
- Mrkvu si dôkladne umyte a očistite. Nakrájajte ju na malé polkruhy.
- Zemiaky si umyte a odstráňte šupku. Veľké si narežte na 4 časti, stredné na polovicu a malé môžete dať do polievky celé.
- V hrnci, kde sa bude polievka variť, si rozpustite maslo a osmažte na ňom zemiaky a mrkvu. Stačí 4-5 minút pod pokrievkou.
- Odstráňte pokrievku a pridajte bylinky. Opäť všetko osmažte na miernom ohni po dobu 6-7 minút. Ak je to potrebné, pridajte viac masla.
- Kôpor si nasekajte najemno. Namiesto neho môžete použiť petržlen, zelenú cibuľku alebo pór (ten treba smažiť dozlatista).
- Všetko zalejte bujónom a pridajte kôpor. Varte, kým zemiaky a mrkva nebudú uvarené. Pridajte soľ a korenie podľa chuti. Dobrú chuť!
- Podávajte ešte horúcu a dozdobte kyslou smotanou.
V prípade, že zemiaky nechcete zbaviť šupky, pokojne ju na nich nechajte – získate vitamíny, ktoré sú v nej obsiahnuté!
zdroj:takprosto.cc