Kedysi bola domáca zemiaková polievka považovaná ako hlavné jedlo. V tom čase ešte nebola vylepšená slaninou, syrom a cibuľou. Pozostávala len zo zemiakov, mlieka, masla, soli a korenia,
Nasledujúci recept si vyžaduje iba niekoľko ingrediencií. Je tak univerzálny, že doň môžete pridať všetko, čo máte v chladničke. Odporúčame však začať s týmto základným receptom. Verte, že aj v tomto prípade bude platiť, že v jednoduchosti je krása.
Ingrediencie
- 6 stredne veľkých zemiakov
- 750 ml mlieka
- 4 lyžice masla
- soľ, korenie podľa chuti.
Postup
- Ošúpané zemiaky nakrájajte na malé kúsky a nechajte variť. Varte na miernom ohni asi 20 minút. Vezmite ich z plameňa a zlejte vodu.
- Pridajte mlieko a maslo. Hrniec položte na mierny plameň a nechajte mlieko mierne zovrieť (okolo okrajov sa začnú tvoriť malé bublinky) po dobu asi 5-10 minút.
- Vypnite plameň a môžete servírovať na tanier. Podávame so soľou a korením podľa chuti.
Ak máte radi krémovejšiu polievku, kúsky zemiakov môžete rozmixovať mixérom.