Dnes vám prinášame taký koláč, ktorý má kakové cesto a vanilkovú plnku, poliatu čokoládou, asi preto je taký neodolateľný. Tajomstvo čokoladovo krémového zázraku je v sirupovej piškóte, kôly tomu je vláčna a chutná.
Suroviny na cesto:
- 100 g cukru
- 5 vajec
- 50 g polohrubej múky
- 30 g kakaa
- ½ bal. prášku do pečiva
- štipka soli
Suroviny na sirup:
- 250 g cukru
- 250 ml vody
Suroviny na krém:
- 1 l mlieko
- 6 Pl múky
- 100 g cukor
- 3 bal. vanilkového cukru
- 2 Pl mäkkého masla
Suroviny na polevu:
- 180-200 g čokolády na varenie
- 50 ml olej
Príprava:
Pripravíme si cesto: Bielka vyšľaháme s cukrom a po jednom pridávame žĺtka. Suché suroviny si zmiešame v jednej nádobe a pridáme k vyšľahaným vajíčkam. Plech s rozmermy 28×18 cm vyložíme papeirom na pečenie a vylejeme naň cesto. Pečieme pri teplote 180°C asi 20 minút. Keď je upečené, necháme vychladnúť.
Pripravíme si sirup: Vodu a cukor dáme variť, varíme 10 minút a ešte horúce nalejeme na cesto.
Pripravíme si krém: Múku a cukor zmiešame v miske a pomaly prilievame mlieko a dôkladne rozmiešame aby sa nám neurobili hrudky. Na miernom ohni uváríme z tejto zmesi hustý puding, pridáme vanilkový cukor, maslo a dôkladne premiešame. Keď nám cesto už nasiaklo sirup, natrieme krém, vyhladíme a necháme vychladnúť.
Pripravíme si polevu: Čokoládu rozpustíme nad parou spolu s olejom a nalejeme na vanilkový krém.
Nechajme koláč vychladnúť a môžeme krájať.
Dobrú chuť!