Takto si vypestujete madarinky veľké ako ľudská päsť. Sú sladučké a chutné

Interiérová mandarínka je veľmi krásna izbová rastlina, a to nielen kvôli žiarivým, voňavým a chutným plodom, ktoré sa na nej nachádzajú až niekoľko mesiacov. Rastlina poteší kvitnutím, pretože jej jemné biele kvety vyžarujú úžasnú vôňu.

U niektorých odrôd začína kvitnutie na jar a môže trvať celý rok. Interiérová mandarínka, pestovaná vo forme bonsaj, predstavuje skutočné umelecké dielo.

Na pestovanie mandarínok budete potrebovať semená

alebo skôr kôstky, ktoré sa dajú „získať“ zakúpením niekoľkých zrelých mandarínok v obchode. Pre úspešný výsledok je lepšie ak máte viac semien (najmenej 5 – 10), pretože nie každé môže vyklíčiť.

Ďalej je potrebné, aby kôstky vyklíčili. Kôstky je preto potrebné zabaliť do gázy a mierne vlhčiť vodou niekoľko dní.

 

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Ula Ostrowska (@jemto.pl),

Špeciálna pôda pre citrusové plody zakúpená v kvetinárstve bude optimálnou pôdou na výsadbu, ale v zásade je pre mandarínky vhodná akákoľvek ľahká zmes. Napríklad, ak zmiešate rovnaké časti hlinitej pôdy a listovky, úplne zhnitý hnoj a kompost, vaša mandarínka sa vám určite odvďačí. Robiť alebo kupovať  rašelinovú zmes nám za to nestojí. Nezabudnite na potrebu drenáže.

Na vznik sadeníc potrebuje mandarínka pomerne dlhú dobu. Prvé viditeľné sadenice sa objavia po dvoch až troch týždňoch, niekedy dokonca aj po celom mesiaci.

Mandarínka vo všeobecnosti rastie veľmi pomaly a niekedy sa rast môže pozastaviť. Ale ak nestratíte nádej a nadšenie a poskytnete jej potrebnú starostlivosť, vyrastie ako krásny strom, ktorý poteší vaše oko.

Mandarínka ako strom je nenáročná na údržbu nielen medzi citrusovými plodmi, ale aj medzi všetkými ostatnými rastlinami.

ňNapriek tomu si stále vyžaduje dodržiavanie niektorých pravidiel starostlivosti. Najdôležitejšou podmienkou pre ňu je množstvo slnečného svetla. Pre svetlomilné mandarínky je potrebné intenzívne osvetlenie 12 hodín denne po celý rok.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Viola Grzelka (@mamucie_przysmaki),

Mandarínka je tiež veľmi citlivá na vlhkosť. V lete by sa mala zalievať hojne, ale neprelievať, a v zime ju zalievajte mierne. Uisťujte sa, aby pôda nevyschla. Navyše, mandarínkové listy sa musia denne striekať filtrovanou alebo prevarenou čistou vodou, aby sa kompenzoval suchý vzduch. V blízkosti mandarínky môžete dokonca umiestniť malú izbovú fontánu, aby dodatočne zvlhčovala vzduch.

Z rastom mandarínky je  potrebné ju presadiť do väčšej nádoby. Najlepšie je presádzať na konci zimy alebo skoro na jar. Musíte použiť črepník s priemerom 3 – 5 cm väčším ako ten predchádzajúci. Mandarínku preložte do črepníka tak, aby sa čo najviac zachovala  stará hlina a aby nedošlo k poškodeniu koreňového systému rastliny.

Niekoľko týždňov po vysadení by mal strom začať obdobie aktívneho rastu.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Dorota Leksowska (@dorotaleksowska),


Toto obdobie sa bude opakovať niekoľkokrát počas jarnej a letnej sezóny. Počas nich je  potrebné používať minerálne a organické hnojivá (raz alebo dvakrát týždenne). Ako hnojivo môžete využiť použité čajové lístky, ktoré musia byť vmiešané do pôdy.

Mandarínky pestované doma rastú iba do 1,5 metra. Tieto miniatúrne stromy sú nádherné v každom interiéri aj bez plodov. Keď je strom posiaty voňavými kvetmi a neskôr žiarivým ovocím, stáva sa z neho centrum pozornosti, príťažlivosti a krásy, ktorý v nás vyvoláva veľký obdiv a potešenie.

zdroj: justcoolidea.ru

Back To Top