Paradajková omáčka sa dá využiť na rôzne druhy pokrmov – cestoviny, lasagne, nejaké polievky a prívarky zo zeleniny a mäsa.
Táto jednoduchá prísada dodáva jedlu osobitnú chuť a vôňu. Určite to uprednostnite pred kupovanou omáčkou z obchodu. V jej zložení je viac farbív, konzervačných látok a iných prísad než skutočných paradajok.
unsplash
Ako pripraviť domácu paradajkovú omáčku s cibuľou a korením
Na prípravu paradajkovej omáčky je najlepšia veľká, mäsitá a šťavnatá zelenina.
Ingrediencie
- 1 kg paradajok
- 2 pl soli
- 300 g cibule
- 5 pl cukru
- 2 bobkové listy
- 4 pl octu
- 4 pl slnečnicového oleja
- 15 ks celého čierneho korenia
- 3 klinčeky
Postup
Paradajky nakrájajte a rozdrvte mixérom do hladka.
Cibuľu nakrájajte na pol krúžky. Pridajte ju k paradajkám spolu s cukrom, soľou, bobkovým listom, korením a klinčekmi. Zmes priveďte do varu a potom varte ďalších 30-40 minút na strednom ohni.
Pridajte ocot a varte ďalších 5 minút. Potom omáčku odstráňte z plameňa a vyberte bobkové listy.
Paradajkovú omáčku nalejte do sterilizovaných skiel, zatvorte viečka. Poháre pretočte dnom nahor, zabaľte do utierky a nechajte úplne vychladnúť.
Hotovú paradajkovú omáčku s cibuľou môžete použiť ako prílohu k iným jedlám alebo ju jednoducho zjesť s chlebom. Ak chcete pikantnejšiu chuť, pridajte k ostatným ingredienciám ešte trochu cesnaku.