Ako môžete separovať aj v malom byte?

Kvôli neustále sa zvyšujúcemu množstvu vyprodukovaného odpadu sa o separovaní hovorí čoraz častejšie. Triedenie odpadu je veľmi dôležité, a to primárne v zmysle ochrany životného prostredia. Zároveň však predstavuje výhodu aj v tom, že v komunálnom koši máme menej odpadu a nepotrebujeme ho tak často vynášať.

V prípade, že bývate v malom byte, môže byť pre vás separovanie o niečo náročnejšie, pretože nemáte priestor na niekoľko veľkých nádob, do ktorých by ste triedili odpad. Aj tak však máte niekoľko možností, aké to sú?

Zdroj foto: Monkey Business Images / Shutterstock.com

1.                 Využite vstavané koše

Našťastie dnes existujú košové systémy, ktoré sú určené aj na triedený odpad. Vybrať si môžete napríklad zabudovateľné či závesné košové systémy. Takéto koše nebudú zavadzať a zaberať priestor vo vašej malej kuchyni. Koše na separovaný odpad vám zároveň uľahčia prácu, pretože budete mať na očiach konkrétnu označenú nádobu a nebudete musieť premýšľať, kde čo máte vyhodiť.

Ak by ste sa báli zápachu, ktorý by mohol vzniknúť, ak máte na jednom mieste uskladnené množstvo odpadu, môžete si zaobstarať koše s uzatvárateľným vekom a nepríjemné pachy tak eliminovať.

2.                 Veľký odpad „zmenšite“

Počuli ste už o drviči odpadu? Ak máte samostatný kôš na kompost, čiže na organický odpad, a je takmer stále plný, môžete využiť kuchynský drvič odpadu. V ňom zmenšíte, tzn. rozdrvíte, veľký odpad, napr. zvyšky zo zemiakov, zeleniny alebo ovocia, rovnako pečivo či iné zostatky jedál. Vyhnúť by ste sa mali drveniu kovov, skla či PET fliaš. Tie budete musieť štandardne separovať – triediť do určených nádob na odpad.

Ako vidíte, separovať odpad sa dá aj v menšom byte s obmedzeným priestorom. Robiť aspoň niečo je lepšie, ako neurobiť pre našu planétu vôbec nič. Aj svojím málom dokážete prispieť k obnove životného prostredia a k lepšej klíme, pretože aj vďaka vám nebude toľko odpadu končiť na skládkach.

Separujte a uvidíte, že vás to začne baviť!

Back To Top