Inšpirujte sa super knihami na večerné čítanie – ktoré určite dočítate do konca

Dokonalá sedmička 

Catherine Ryan Hyde

Anotácia (krátka):

Abby žije v dome s milovanou matkou a otcom, ktorý jej strpčuje život. Raz neznámy muž vyhodí do rieky trepotajúce sa vrece. Abby ho vytiahne a objaví v ňom šteniatka, ktoré ukryje do opustenej chatky. Vdovec Elliot hľadá útechu v prírode a utiahne sa do svojej chatky. Za dverami na neho čaká sedem šteniat a jedno dievča s veľkým srdcom. 

Anotácia (dlhá):

Trinásťročná Abby Hubbleová žije nešťastná v dome na úpätí Sierra Nevady, kde jej otec strpčuje život. Jedného dňa sa Abby stane svedkom toho, ako neznámy muž vyhodí do neďalekej rieky veľké trepotajúce sa vrece. Okamžite ho pribehne vytiahnuť a objaví v ňom sedem dokonalých šteniatok. Nezaváha ani sekundu, pokúsi sa ich zachrániť a ukryje ich do opustenej chatky. Pre smútiaceho vdovca Elliota Colvina stratil život zmysel. Útechu hľadá v lone prírody a utiahne sa do opustenej chatky, ktorú naposledy navštívil ešte pred zákernou chorobou svojej manželky. To, čo v nej nájde, ho šokuje. Za dverami na neho čaká sedem šteniatok a jedno odhodlané dievča s veľkým srdcom. Priateľstvo Abby a Elliota sa zo dňa na deň prehlbuje. Abby si predstavuje, o koľko lepší by bol jej život, keby sa jej matka vydala za dobrosrdečného Elliota namiesto jej otca. Keď však Abbin otec presťahuje rodinu stovky kilometrov ďaleko, Abby a jej matka sa musia rozhodnúť, ako dlho sú ochotné odkladať svoje šťastie.

Matkin hrob

Lisa Reganová 

Anotácia (krátka):  

Dvaja malí chlapci nájdu pri hre v lese pochované telo, ktoré by malo patriť matke policajnej náčelníčky, ktorú už roky nevidela – Belinde Roseovej. Josie Quinnovej sa začínajú vracať nepríjemné spomienky na detstvo. Spojenie prípadu, ktorý rieši, s udalosťami spred pár rokov, jej navždy zmení život. Keď sa nájde ďalšie telo, prinúti ju to konať, aby vyhrala bitku s démonmi minulosti. 

Anotácia (dlhá):

Keď dvaja malí chlapci nájdu pri hre v lese pochované telo, policajnej náčelníčke Josie Quinnovej sa začínajú vracať nepríjemné spomienky. Aj ona sa ako dieťa v tom lese hrávala, aby bola čo najďalej od svojej nevyspytateľnej matky Belindy Roseovej. Josie však už nemôže svoje spomienky ďalej potláčať. Policajná analýza dokáže, že nájdené telo patrilo mladej žene zavraždenej pred tridsiatimi rokmi. Žene menom Belinda Roseová… 

Josie svoju matku roky nevidela a nechce na tom nič meniť. Spojenie medzi ňou a prípadom ju však donúti oživovať veci, ku ktorým sa už nikdy nechcela vracať. Blíži sa odhalenie tajomstva. Keď sa nájde ďalšie telo, navždy jej to zmení život. Je jasné, že niekto z Josinho okolia sa nezastaví pred ničím, len aby udržal pravdu navždy hlboko pochovanú. 

Dokáže Josie vybojovať bitku s démonmi zo svojej minulosti, aby dokázala ochrániť ďalšie nevinné životy?

Strašidelný dom 

Zuzana Pospíšilová, Zuzana Dreadka Krutá 

Anotácia (dlhá):  

Jedného dňa začujú štyria kamaráti zvláštne zvuky, ktoré vychádzajú zo starého a opusteného domu so zanedbanou záhradou. Sú presvedčení, že v dome straší, lenže netušia, ktoré strašidlo sa tam usídlilo. A tak sa chcú na prieskum domu radšej poriadne pripraviť. Čerti sa boja vtáčích pierok, proti upírom výborne účinkuje cesnak a pred utopením od vodníka ochráni plávacie koleso. K ich pátraniu sa zhodou okolností pripletie aj strýko Dávid a pomôže premôcť upíra Eugena a zachrániť vílu Šťaveľku, ktorú upír väznil a nútil chrúmať bylinku štiav, aby bola jej krv chutnejšia.

Misia: lepší život 

Donald Miller 

Anotácia (krátka)  

V každom z nás žijú štyri postavy. Ak budeme obeťou, sme odsúdení na neúspech. Ak budeme hrať zloducha, nebudeme si vytvárať skutočné väzby. Ale ak budeme hrať hrdinu alebo sprievodcu, naše životy budú prekvitať. Najťažšie je však uvedomiť si, akú postavu vlastne hráme a na základe toho zmeniť náš život. 

Anotácia (dlhá)   

Vezmite život do svojich rúk a buďte hrdinom vo svojom príbehu. 

Každý človek hrá v živote jednu zo štyroch úloh:  

Obeť 

Zloduch 

Hrdina 

Sprievodca 

Tieto štyri postavy žijú v každom z nás. Ak budeme obeťou, sme odsúdení na neúspech. Ak budeme hrať zloducha, nebudeme si vytvárať skutočné väzby. Ale ak budeme hrať hrdinu alebo sprievodcu, naše životy budú prekvitať. Najťažšie je však uvedomiť si, akú postavu vlastne hráme a na základe toho zmeniť náš život.  

Ak máte pocit, že vám niečo chýba, ak ste už unavení zo života alebo chcete začať odznova, potom je táto kniha určená práve vám. 

Úspešné tímy 

Daniel Coyle

Anotácia (krátka): Autor Daniel Coyle skúma najúspešnejšie svetové spoločnosti a organizácie a ukazuje, ako sa rodí dôvera v lídra. Nezáleží na tom, či ste riaditeľ veľkej spoločnosti, vlastníte malú kaviareň, alebo učíte študentov – vždy nejakým spôsobom vediete ľudí. Pomocou tejto knihy zistíte, aké sú tie správne ingrediencie dobre fungujúcich tímov. 

Anotácia (dlhá): 

Čo stojí za úspechom spoločností ako sú Google alebo Pixar? 

Cesta k úspechu je pre každú spoločnosť jedinečná, no všetky úspešné spoločnosti majú spoločné jedno: silnú firemnú kultúru. Takáto kultúra nevzniká spontánne, ale je niečím, čo si vytvoríte sami.  

Autor Daniel Coyle skúma najúspešnejšie svetové spoločnosti a organizácie a ukazuje, ako sa rodí dôvera v lídra a pocit spolupatričnosti. Delí sa o tipy a kroky, ako vytvoriť dobrú atmosféru a prostredie, v ktorom budú prekvitať inovácie, riešiť sa problémy a dosahovať výsledky. Nezáleží na tom, či ste riaditeľ veľkej spoločnosti, vlastníte malú kaviareň, alebo učíte študentov – vždy nejakým spôsobom vediete ľudí. Pomocou tejto knihy zistíte, aké sú tie správne ingrediencie dobre fungujúcich tímov, kolektívov a skupín. 

Huby

Markus Flück

Anotácia (krátka)   

Krásne a moderne spracovaný atlas húb pozostáva zo 100 základných druhov, ktoré sa dajú nájsť v našich lesoch, na lúkach alebo v parkoch. Kniha je ideálnou pomôckou pre každého hubára a milovníka prechádzok v prírode. Je plná nádherných fotografií a pútavých informácií. 

Osudné svedectvo 

Robert Bryndza 

Anotácia (krátka)  

Detektív šéfinšpektor Erika Fosterová sa počas večernej prechádzky v okolí svojho nového domu v Blackheath ocitne na mieste činu. Brutálne zavraždenou je Vicky Clarkeová, ktorá práve pracovala na novej epizóde podcastu o sexuálnom predátorovi. Erika má k dispozícii len minimum indícií a dôkazov, musí však vraha odhaliť skôr, než znovu udrie… 

Anotácia (dlhá):  

AKO NÁJSŤ VRAHA, KTORÝ ZAHLADIL VŠETKY STOPY A ZNIČIL TAKMER VŠETKY DÔKAZY? 

 Detektív šéfinšpektor Erika Fosterová sa počas večernej prechádzky v  okolí svojho nového domu v Blackheath ocitne na mieste činu. Brutálne zavražde – nou ženou je Vicky Clarkeová, ktorá mala svoj vlastný podcast o skutočných zločinoch.  

 Po tom, čo sa Erika zapojí do vyšetrovania prípadu, zistí, že Vicky pracovala na novej epizóde podcastu o sexuálnom predátorovi. Jeho slabosťou boli mla – dé študentky v okolí južného Londýna, a než sa k nim uprostred noci vlámal, vždy ich najprv dlho sledoval.  

 Keď Erika zistí, že všetky Vickine poznámky a zvukové nahrávky z jej bytu v dobe jej vraždy záhadne zmizli, začína jej byť jasné, že Vicky musela byť len krok od zistenia totožnosti útočníka.    

 

Náhle však prichádza šok a Erika musí prehodnotiť všetko, čo si do tej doby o Vicky myslela a vedela. S obmedzeným množstvom indícií a len s minimom dôkazov potrebuje nájsť vraha skôr, než znovu udrie…  

Láska na francúzskom vidieku 

Victoria Brownlee

Anotácia (krátka):  Ellin život sa ustálil a už pol roka žije s predavačom syrov Sergeom. Keď ich prekvapí Ellino tehotenstvo, rozhodnú sa odsťahovať mimo Paríža do údolia rieky Loiry. Podarí sa im zapadnúť medzi domácich s novou kaviarňou a obchodíkom so syrmi? Odolá Ella anglicky hovoriacemu cudzincovi Chuckovi? 

Anotácia (dlhá):   Ella prežila hektický prvý rok v Paríži. Musela si zvykať na európsku kultúru, pendlovala medzi dvomi potenciálnymi objektmi lásky a objavovala stovky druhov syra. Jej život sa konečne ustálil a už pol roka žije s predavačom v obchodíku so syrmi, Sergeom a je im spolu úžasne. Ich pohodu však naruší Ellino nečakané tehotenstvo. Serge sa rozhodne kúpiť pre rodinu dom a presťahovať Ellu z veľkomesta na dedinu – na koziu farmu. Ella síce z nápadu nie je nadšená, ale sľúbi mu, že dá životu na vidieku šancu. Serge má plné ruky práce s chodom farmy, Ella sa zas snaží zapadnúť medzi domácich a vymýšľa, ako by sa dala stodola prerobiť na kaviareň a obchodík so syrmi. Pomoc jej ponúkne šarmantný, anglicky hovoriaci cudzinec Chuck. Serge sa začne správať obozretnejšie k ich novému spoločnému priateľovi. Sú základy ich vzťahu také pevné, aby prežili ďalšie nástrahy v láske? 

Tajomstvo islandských žien 

Eliza Reid 

Anotácia (krátka): Prvá dáma Islandu napísala dôležitú knihu o silných a výnimočných islandských ženách, ktoré menia svet k lepšiemu. Okrem rozhovorov v nej nájdete témy feminizmu a rodovej rovnosti, naučíte sa niečo z histórie Islandu a dozviete sa, prečo je Island najlepším miestom pre ženy. 

Anotácia (dlhá): Island je najlepším miestom na svete pre ženy – ale prečo?  

Svetové ekonomické fórum zaradilo Island na prvé miesto v zozname krajín, ktoré stierajú rozdiely v rovnosti medzi mužmi a ženami. Čím je Island iný, že toľko žien tam má pozitívne skúsenosti? Prečo práve ich spoločnosť urobila taký významný pokrok? Čo nám môžu Islanďania prezradiť o sile postavenia žien v spoločnosti a čo nás môžu naučiť o tom, ako rovnosť prospieva všetkým, nielen ženám? 

Eliza Reidová pôvodne pochádza z malého mesta v Kanade a nikdy sa jej ani len nesnívalo, že sa jedného dňa stane prvou dámou Islandu. Jej vlastná skúsenosť so životom v tejto krajine je popretkávaná rozhovormi s desiatkami výnimočných žien. A práve tie tvoria základ poučnej diskusie o tom, čo znamená pohybovať sa po svete ako žena a akú významnú úlohu zohráva nastavenie spoločnosti v tom, koho považujeme za „rovnocenného“. 

Tajomstvo islandských žien je silný a atmosférický portrét malej krajiny, ktorá by nás mohla inšpirovať v tom, ako aj zo svojej krajiny vytvoriť lepšie miesto pre život.

Back To Top