Slivka je jedným z mála produktov, ktorý si aj po spracovaní zachováva väčšinu svojich prospešných vlastností. Zo sliviek možno pripraviť chutné a dlhotrvajúce kandizované ovocie, ktoré bude v zime zdrojom bohatej porcie vitamínov.
unsplash
Potrebujete
- 4 kg sliviek bez kôstok
- 1,5 kg cukru
- 250 ml vody
- ½ čl kyseliny citrónovej
Postup
Do hrnca nasypte cukor a naplňte ho vodou. Položte ho na veľký plameň a nechajte zovrieť.
Ošúpané a vykôstkované slivky vložte do vriaceho cukrového sirupu a znížte plameň. Po niekoľkých minútach začnú púšťať šťavu a úplne sa pokryjú tekutinou. Varte asi 30 minút. Potom všetko preceďte, aby tekutina vytiekla.
Zvyšný sirup necháme na ohni, aby sa prevaril a zhustol. Nezabudnite ho premiešať. Chvíľu poduste pod pokrievkou, potom vypnite sporák a nechajte ho vychladnúť.
Do vychladnutého sirupu opäť vložte slivky, všetko miešajte na malom ohni. Následne ovocie po lyžičkách dajte do cedníka. Urobte to niekoľkokrát, kým slivky nie sú mäkké a lesklé. Počas posledného varu pridajte do sirupu kyselinu citrónovú.
Kandizované slivky budú chutiť ako sladká marmeláda s trochou kyslosti. Namočené v cukre a kyseline citrónovej, prírodných konzervačných látkach, vydržia oveľa dlhšie ako čerstvé slivky.
Po príprave kandizovaného ovocia sa postarajte o krásu svojich rúk. Pri kontakte s tmavým ovocím je pravdepodobné, že koža stmavne. Na vybielenie a zjemnenie pokožky rúk použite nasledujúci zlepšovák: Zrieďte lyžicu kyseliny citrónovej v litri teplej vody. Namočte si ruky, počkajte približne 5-10 minút a okamžite sa zbavíte stmavnutých miest.