Toto sú najväčšie chyby pri praní. Kamoška mi povedala v čom som zlyhala

Pranie oblečenia sa stalo súčasťou takmer každodenného života. Žiaľ, niekedy až po rokoch zistíme, že sme to nerobili správne a naša pračka trpí.

Prečítajte si o najčastejších chybách pri praní. Keď si totiž osvojíte tieto pravidlá, ochránite nielen práčku či svoje obľúbené veci a nervy, ale aj odstránite všetky zbytočné pachy a baktérie v kúpeľni.

unsplash
  1. Pri praní uterákov nepridávajte aviváž

Tu ju jednoducho netreba. Po prvé, s avivážou froté uteráky okamžite prestanú účinne absorbovať vlhkosť. V dôsledku toho schnú oveľa dlhšie. Po druhé, v dôsledku prítomnosti mokrých textílií v kúpeľni sa v nej časom určite objaví vlhký zápach. Aviváž je zlá aj pre športové oblečenie.

person holding purple plastic bottleunsplash
  1. Práčku je potrebné vyčistiť

Pravidelné čistenie nielen predĺži životnosť „bieleho pomocníka“, ale zároveň pomáha predchádzať množeniu baktérií a eliminovať nepríjemné pachy. Po použití vždy nechajte dvierka otvorené. Nezabudnite tiež umyť nádobu, kam zvyčajne sypete prášok. Mnoho moderných práčok už má funkciu čistenia bubna. Ak však máte staršie vydanie, nebude ťažké ho vyčistiť ručne. Raz za rok spustite práčku úplne naprázdno zapnutím režimu s najvyššou teplotou. Zároveň do priehradky na prášok pridajte 100 ml obyčajného octu. Vďaka tomu vydrží oveľa dlhšie.

white ceramic bathtub near windowunsplash
  1. Ponožky perte oddelene

Ak nemáte práve dostatok ponožiek, napríklad len 3-4 páry, uprednostnite namiesto toho vrecko na pranie. Vyhnite sa ručnému praniu a vložte ponožky do vrecúška a vďaka tomu ušetríte vodu a zabezpečíte, aby sa ponožky nestratili.

white and gray socks on brown wooden clothes hangerunsplash
  1. Paplóny a vankúše sa perú dvakrát

Po praní s avivážou a práškom vždy pridajte ďalšie plákanie obyčajnou vodou. Tým sa zbavíte zbytočných syntetických pachov a nečistôt, a zároveň sa vyhnete svrbeniu či možným alergiám.

unsplash
  1. Rozopnite gombíky, upevnite zipsy

Uistite sa, že oblečenie sa vkladá do bubna iba s rozopnutými gombíkmi. Samozrejme, pokiaľ si ich nechcete opätovne prišívať. V procese prania v práčke sa gombíky veľmi rýchlo odopnú. Ale zipsy na oblečení by mali byť, naopak, zapnuté. V opačnom prípade môžu ľahko poškodiť susedné kúsky oblečenia. Pranie s otvoreným zipsom tiež spôsobí jeho znehodnotenie, a preto sa po čase môžu začať rozťahovať.

gray necktie and brown button-up vestunsplash
  1. Ručné pranie plaviek

Plavky sú často vyrobené z elastanu. Táto a podobné látky sú po praní v práčke veľmi pružné. Takéto kúsky by sa mali prať výlučne ručne v studenej vode. V extrémnych prípadoch takmer každá práčka poskytuje režim na ručné alebo jemné pranie.

blue denim jeans beside yellow leather handbagunsplash

Ako môžete vidieť, je lepšie sa spočiatku starať o práčku a spôsob prania, ako neskôr ľutovať a riešiť nepríjemné následky.

 

Zdroj: sovkusom.ru
Back To Top