Slovensko za pár dní zasiahne vlna zdražovania tovarov

Ak ste v posledných mesiacoch zaznamenali prudké zvýšenie cien a pomysleli ste si, že horšie to už snáď byť nemôže, mýlili ste sa.

Už o pár dní zasiahne Slovensko vlna zdražovania, ktorá bude najciteľnejšia za posledné desiatky rokov. Inflácia má dosiahnuť nehoráznu hodnotu, pri ktorej stúpnu ceny potravín, benzínu, nehnuteľností, elektroniky a mnohého iného.

Národná banka Slovenska oznámila, že mnohým rodinám hrozí likvidácia rodinných rozpočtov. Guvernér centrálnej banky Peter Kažimír skonštatoval:

,,Nemáme dobré správy, pretože musíme oznámiť, že podľa našich odhadov rast cien bude pokračovať, dokonca bude silnieť, mal by vyvrcholiť niekde na úrovni 7, 7 percenta v najbližších mesiacoch, začiatkom budúceho roka.“

Podľa guvernéra sa podobné zvyšovanie cien udialo pred niekoľkými rokmi, keď sa ešte na Slovensku platilo korunami. S príchodom eura boli ceny viac menej stabilné. Podobné výkyvy sú nezvyčajné.

Zdražovanie posledných mesiacov, ktoré sa dotklo elektriny, ropy a plynu, sa automaticky premietne na nákladoch podnikateľov.

Podnikatelia sú tak nútení zdražovať, na čo doplatia spotrebitelia. Z Republikovej únie zamestnávateľov sa k zdražovaniu vyjadril Martin Hošták:

„Mnoho priemyselných odvetví zažíva problémy súvisiace s vysokými cenami elektrickej energie, súvisiacimi s vysokými požiadavkami Bruselu na environmentálne štandardy, no a toto má samozrejme pokiaľ, opäť ak sa príliš tlačí na pílu, tak má to nepriaznivý dopad na tieto firmy.“ 

Eduard Heger tvrdí, že nárast cien znehodnocuje úspory, nakoľko až 60 % úspor leží na bežných účtoch, alebo na účtoch s úrokmi, ktoré sú nižšie ako inflácia.

Úspory môžu rásť vtedy, keď sú uložené napríklad v druhom pilieri, pretože akciové trhy sa vyvíjajú pozitívne.

Okrem toho, odborníci tvrdia, že zelená ekonomika je vraj finančne náročná, pretože mnohé krajiny vypli atómové elektrárne, no Slovensko nevie sprevádzkovať svoje nové reaktory.

Slovensko s niekoľkými inými krajinami preto vyvíjajú tlak na zaradenie jadra medzi zelené zdroje, no aktuálne bez výsledku.

Eduard Heger prezradil: „Diskusie boli veľmi rušné, lebo ono síce tých záverov tam nebolo veľa, ale tá rozdielnosť názorov bola veľká, takže preto sa to nechalo otvorené a vlastne bude sa v tom pokračovať na ďalšej rade.“

Zdroj: tvnoviny.sk

Back To Top