Pripravte si lahodné, sladké paradajky, ktoré budú skvelou súčasťou nejedného pokrmu.
Ingrediencie
- 1,8 kg paradajok
- 1,5 litra vody
- 3 bobkové listy
- 6 ks celého čierneho a nového korenia korenie
- 200 g cukru
- 1 pl soli
- 100 ml octu (9%)
- Kôpor
- 3 klinčeky – voliteľné
Postup
Vyberte si také paradajky, aby boli pevné. Vďaka tomu nepopraskajú.
Umyte ich a urobte pár vpichov špáradlom v blízkosti stopky.
Do čistých skiel na zaváranie vložte kôpor a korenie.
Paradajky vložte do skiel, naplňte ich vriacou vodou a prikryte viečkami.
Nechajte odstáť 15 minút.
Prelejte vodu do hrnca a pridajte korenie, kôpor, klinčeky, soľ, cukor, ak chcete, nalejte aj ocot. Priveďte to k varu, pár minút povarte a nalejte do skiel.
Uzatvorte viečkami, prevráťte dnom nahor a zabaľte ich do utierok, kým nevychladnú.
Skladujte v pivnici alebo v špajzovej skrinke.
Paradajky sa dajú použiť ako pasta na pizzu alebo na výrobu rôznych paradajkových omáčok.