Okenné parapety sú ako nové! Vďačím za to tomuto triku, ktorý pomôže aj vám

Plastové okná sú prvou zárukou tepla a pohodlia vo vašom príbytku. Prvých pár mesiacov obdivujeme ich snehobielu čistotu. Utierame, čistíme a staráme sa o ne. Potom teplo slabne a slnečné svetlo vyvoláva žltnutie. Nie je teda prekvapujúce, že časom farba začne blednúť a strácať svoj lesk.

Dnes vám prezradíme, ako sa tomuto problému vyhnúť a čo robiť, ak sa vyblednutiu predsa len nevyhnete.

red tulips on clear glass jarunsplash

Pre začiatok sa vyhnite produktom, ktoré obsahujú alkohol. Pri ich použití totiž riskujete poškodenie samotného plastu. Jediné, čo môžete takto získať, sú škvrny a odreniny na parapete, ktorých sa už len tak ľahko nezbavíte.

Takéto čistiace prostriedky používajte iba v extrémnych prípadoch.

Tip 1

Okenné parapety môžete utrieť roztokom 9% stolového octu zriedeného teplou vodou. Pomer je 1:1. Tento domáci prostriedok vám pomôže zbaviť sa mastných škvŕn a dokonca obnoviť farbu plastového povrchu.

Touto zmesou stačí utrieť parapet 2-krát ročne.

Tip 2

Všetci poznáme prostriedky na bielenie vecí. Dokonale si poradí so žltosťou na vašom parapete. Pripravte sa ale na to, že po umytí miestnosť musíte vyvetrať, pretože zápach chlóru zostane vo vašej izbe ešte dlho.

Tip 3

Od roztokov a zmesí k praktickejšej časti. Použite melamínovú špongiu, ktorá si dobre poradí s akýmkoľvek druhom nečistôt. Hlavná vec je nepoužívať ju pri umývaní riadu a neskladovať v blízkosti potravín. Niektorí tvrdia, že melamín je škodlivý. V každom prípade to nepreháňajte s jej používaním.

Práve vďaka týmto trom jednoduchým spôsobom budete mať parapety opäť snehovo biele.

Ako tieto povrchy čistíte vy?

 

Zdroj: poshepky.com