Vďaka tejto finte si v obchode vyberiem tie najlepšie madarínky.

Mandarínky sa stali neoddeliteľnou súčasťou vianočných sviatkov už niekoľko desaťročí. Boli časy, kedy sa na nich museli vystávať rady. Našťastie to už patrí do minulosti a dnes si dokážeme kúpiť mandarínky z rôznych končín sveta.

Ak sú prítomné na stole, automaticky doma zavládne veselá sviatočná atmosféra. Ako si vybrať sladké mandarínky podľa krajiny pôvodu a ako určiť ich zrelosť.

sliced orange fruits on white ceramic plateunsplash

Ako si vybrať sladké mandarínky?

Predtým sa mandarínky od seba príliš nelíšili. Dnes sa však tieto plody prinášajú doslova z celého sveta. Prirodzene, líšia sa vzhľadom, chuťou a dokonca aj vôňou. Uľahčite si prácu a naučte sa, na čo sa pozerať pred kúpou tohto chutného ovocia.

Španielske mandarínky

orange fruitsunsplash

Plody zo Španielska sú zvyčajne stredne veľké a jasne oranžovej farby. Šupka mandarínky má veľké póry a samotné mandarínky sú so zelenými vetvičkami. Zvyčajne majú veľa kôstok, no nájdete aj odrody bez nich. Španielske mandarínky stoja za vašu pozornosť, už len preto, že sa dajú ľahko ošúpať a sú takmer vždy sladké.

Turecké mandarínky

unsplash

Zvyčajne sú mandarínky z Turecka lacnejšie ako iné, keďže sú dosť kyslé. Na druhej strane tam nie sú  žiadne kôstky! Šupka týchto mandarínok je žltá alebo svetlooranžová.

Marocké mandarínky

Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému blahobyt, bufet, čerstvé jedlo                                                            Pexels

Sú šťavnaté a veľmi sladké, ich šupka je tenká. Mandarínky z Maroka sú veľkosťou menšie a ich farba je jasne oranžová alebo dokonca červenkastá. Aby ste si vybrali práve tie marocké, pamätajte na to, že plody majú v strede charakteristickú priehlbinu. V marockých mandarínkach prakticky nie sú žiadne kôstky.

Mandarínky z Izraela

Takéto mandarínky dozrievajú o niečo neskôr ako na Vianoce, ich sezóna je zvyčajne v druhej polovici zimy. Majte na pamäti, že pri výbere izraelských mandarínok si pravdepodobne kúpite mierne suché sladké ovocie bez kôstok. Šupka je lesklá, tenká a ľahko sa odstraňuje.

Ako si vybrať kvalitné mandarínky?

Samozrejme, len zrelé mandarínky sú chutné, voňavé a dokážu potešiť aj tých, ktorí ich až tak neobľubujú. Tu je niekoľko pravidiel, aby ste si v budúcnosti vedeli vybrať iba kvalitné ovocie:

Šťava. Ak vystrekne zo šupky, aj keď jemne zatlačíte na mandarínku, je to indikátor čerstvosti a zrelosti ovocia.

Ak sa šupka dá ľahko olúpať a takmer v jednom kuse – táto mandarínka je určite zrelá.

Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému bokeh, chutný, džús                                                          Pexels

Pamätajte, že zrelé mandarínky (ako všetky ostatné druhy ovocia) nemožno dlho skladovať – čím skôr ich skonzumujete, tým lepšie.

Kvalitné mandarínky by mali byť bez akýchkoľvek škvŕn.

Ovocie môže pri nesprávnom skladovaní alebo preprave plesnivieť. Pozorne si prezrite každý kúsok. Ak niečo nebude v poriadku, mali by ste to vidieť aj letmým pohľadom.

Priehlbiny a mäkké miesta na mandarínke naznačujú, že ovocie je vo vnútri zamrznuté alebo hnijúce.

Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému blahobyt, bufet, čerstvé jedlo

Ak je šupka mandarínky zmäknutá alebo vysušená, znamená to nízku kvalitu. Mandarínky si vždy vyberajte sami, najmä na trhu.

Nakoniec, kyslé odrody sú zvyčajne veľké a sploštené. Ak si vyberiete medzi týmito, najskôr ich ochutnajte!

Vďaka týmto tipom je výber dobrých mandarínok jednoduchý. Požiadajte o olúpanie mandarínky a pozrite sa, čo majú pod šupkou. Dobrí predajcovia s tým väčšinou súhlasia. Koniec koncov, kto potrebuje 2 kilá skazených mandarínok? Pamätajte, že záleží na vás, či budú mandarínky radosťou na vašom stole alebo pokazia sviatky.

 

Zdroj: sovkusom.ru