Recept: Makovo-kokosový koláč s lahodným krémom

Ingrediencie

Makovo-kokosový korpus:

  • 200 g kokosu
  • 200 g maku
  • 6 vajec
  • 1 pl prášku do pečiva
  • 6 pl cukru

Rolky:

  • 250 g masla
  • 2 vajcia
  • 3 čl prášku do pečiva
  • 550-600 g múky
  • 100 ml smotany
  • 3 pl kondenzovaného mlieka
  • 3 pl kakaa

Maková plnka:

  • 200 g maku
  • 3 pl hrozienok
  • 1 pl kandizovaného pomaranča
  • 5 pl cukru

Kokosová plnka:

  • 150 g strúhaného kokosu
  • 1 vajce
  • 4 pl cukru

Makový krém:

  • 7 pl maku (maková plnka)
  • 3 pl koňaku
  • 300 g masla

Kokosový krém:

  • 150 g strúhaného kokosu
  • 6 pl krupice
  • 500 ml mlieka
  • 120 g cukru
  • 15 g vanilkového cukru
  • Maslo

Čokoládová poleva:

  • 100 g horkej čokolády
  • 4 pl smotany
  • 1 pl koňaku

Prísady

  • 1 ks tortových oblátok
  • Koktailové čerešne

PRÍPRAVA

Makovo-kokosový korpus:

Vajcia rozšľahajte mixérom s cukrom do tuha (hmota by mala zväčšiť trojnásobne svoj objem 3-krát) 5-6 minút.

Zľahka primiešajte kokos s mletým makom a práškom do pečiva.

Cesto preložte do formy vystlanej papierom na pečenie.

Pečte pri 180 °C 35 minút. Nechajte jeden deň odstáť.

Cesto na rolky

Stuhnuté maslo nastrúhajte na strúhadle a pridajte k nemu cukor. Následne prisypte 400 g múky a dôkladne premiešajte.

Pridajte vajíčka, kyslú smotanu, prášok do pečiva, zvyšnú múku a vytvorte hladké jemné cesto, snažte sa pracovať rýchlo. Množstvo múky by malo byť upravené tak, aby vám vzniklo vláčne cesto. Vložte ho do chladničky na 30 minút.

Cesto rozdeľte na 2 časti. Do jednej pridajte kakao, do druhej kokos a znova premiešajte. Každý kus cesta rozdeľte na 6 kúskov.

Každý kúsok kokosového cesta rozvaľkajte na pomúčenej doske na obdĺžnik dlhý 21 cm a hrubý 0,2 cm. Potrite ho makovou plnkou (mak sparte, pomeľte, pridajte k nemu cukor, hrozienka a kandizované ovocie) a zatočte do rolády.

Rolky poukladajte do formy s papierom na pečenie a zľahka zatlačte na dno, aby rolky tvorili jednu vrstvu bez medzier. Pečte 25-30 minút pri 180 °C do zlatista.

Na kokosovú plnku zmiešajte kokos s cukrom a vajíčkom.

Všetkých 6 kusov kakaového cesta rozvaľkajte na obdĺžnik dlhý 21 cm a hrubý 0,2 cm. Potrite ho náplňou a zrolujte do roliek.

Rolky vložte do formy vystlanej papierom na pečenie a zľahka stlačte, aby sa vytvorila pevná vrstva bez prasklín. Pečte 25-30 minút pri 180 ° C.

Kokosový krém:

400 ml mlieka uvarte s obyčajným a vanilkovým cukrom. V 100 ml mlieka rozmiešajte krupicu a nalejte ju do vriaceho mlieka. Varte 2-3 minúty. Pridajte kokos. Varte ďalšie 2-3 minúty. Nechajte vychladnúť. Maslo vyšľahajte a za stáleho šľahania ho pridajte do vychladnutého kokosového krému.

Makový krém:

Maslo vyšľahajte, pridajte mak, koňak a opäť premiešajte.

Začnite s vrstvením

Makovo-kokosový korpus by mal byť horizontálne rozrezaný na 2 časti.

Na jeden makovo-kokosový koláč naneste polovicu kokosového krému.

Čokoládové a kokosové závitky – navrch naneste druhú polovicu kokosového krému.

Všetko predeľte tortovou oblátkou a vytvorte ďalšie vrstvy. Pridajte polovicu makového krému.

Následne makové rolky, zvyšok makového krému a druhá časť makovo-kokosového korpusu.

Vrch potrite čokoládovou polevou, ozdobte bielym kokosom a koktailovýmim čerešňami. Nechajte odstáť v chladničke aspoň 6 hodín. Pri podávaní nakrájajte na obdĺžnikové kúsky.

 

Zdroj: shponder.com