Vďaka tomuto triku nakvasite kapustu ako profesionál. Skúste tento overený recept od mojej babky

Snehovo-biela, chrumkavá, s lahodnou arómou nakladaných jabĺk, stredne slaná a s príjemnou kyslosťou. Reč je o skvelej kyslej kapuste, ktorú je skvelou potravinou na konzumáciou počas chladných a sychravých mesiacov.

Vyskúšajte tento recept a spolu s ním aj jednoduché tipy na vytvorenie dobrých zásob minimálne do jari.

Od konca septembra je čas na zber neskorých odrôd kapusty. Dôležitá informácia: skoré odrody kapusty s mäkkými listami nie sú vhodné na proces kvasenia!

Drevené sudy, najmä dubové, sú ideálnymi nádobami na nakladanie kapusty. V prípade, že ich nemáte, bude stačiť akákoľvek nádoba zo smaltu a skla.

Čo sa týka solenia, spoľahnite sa na vaše chute, ale optimálny pomer je 1 polievková lyžica soli na 1 kg kapusty.

Pridanie mrkvy do kapusty je správny krok. Dodá jej ďalšie vitamíny a jemnú sladkosť. Nepreháňajte to, keďže prílišné množstvo mrkvy môže spôsobiť, že kapusta stmavne. 100 g koreňovej zeleniny na 1 kg kapusty bude úplne stačiť.

Počas prvých 2-3 dní aktívneho kvasenia nezabudnite kapustu niekoľkokrát denne poprepichovať drevenou tyčinkou. Vďaka tomu sa uvoľnení oxid uhličitý, ktorý ovplyvňuje chuť a chrumkavosť kapusty.

Kapusta by nemala prekysľovať! Na 4-5. deň, a ak je v miestnosti teplo , potom skôr, vyberte nádobu s kyslou kapustou a premiestnite ju na chladnejšie miesto.

Recept: Kyslá kapusta na zimu

Ingrediencie:

  • 3 kg bielej kapusty
  • 300 g mrkvy
  • 3 pl soli
  • 1 polievková lyžica cukru
  • 2 bobkové listy
  • 5-6 ks nového korenia
  • 2 klinčeky

Postup

Kapustu zbavte horných listov, prekrojte na polovicu, zbavte stopky. Nakrájajte ju na úhľadné prúžky, najlepšie rovnakej hrúbky.

Posypte cukrom a soľou, pridajte strúhanú mrkvu, korenie a premiešajte.

Vložte kapustu do pripravenej nádoby a zatlačte ju čo najlepšie ako viete. Navrch položte nejaké závažie a prikryte to gázou. Nechajte kysnúť pri izbovej teplote.

Nezabudnite ju poprepichovať drevenou tyčinkou a včas odstrániť vzniknutú. Po 3 až 4 dňoch, keď sa uvoľňovanie peny zastaví, je možné závažie odstrániť, nádobu uzavrieť vekom a uložiť na chladné miesto na uskladnenie. Kapusta je pripravená na konzumáciu.

 

zdroj: sovkusom.ru
Back To Top