Lečo je klasickým pokrmom mnohých svetových kuchýň – Maďarsko, Bulharsko, Nemecko či Rakúsko. V každej z týchto krajín existujú rôzne recepty na jeho prípravu, no aj napriek tomu sa nezaobíde bez hlavných surovín: paprika, paradajka a cibuľa.
Dnes si do tejto zeleninovej zmesi môžete pridať ďalšiu univerzálnu zeleninu v podobe cukety.
Hneď ako si pripravíte takéto lečo, budete ho chcieť čoraz častejšie. Dobre sa hodí k mäsu a rybám a ako prílohu môžete použiť varené zemiaky alebo zemiakovú kašu.
Na prípravu potrebujete
- 2 kg cukiet
- 1 kg papriky
- 1 kg cibule
- 1,5 kg paradajok
- 350 g paradajkového pretlaku
- 150 g cukru
- 3 pl cukru
- 50 g soli
- 200 ml slnečnicového oleja
- 3 pl octu
- 1 hlávka cesnaku
Postup
V hrnci si zmiešajte 1 liter vody, paradajkový pretlak, cukor, soľ a olej. Premiešajte a priveďte to k varu.
Cuketu umyte a nakrájajte na kocky. Vložte ju do hrnca a opäť priveďte k varu a nechajte variť približne 10 minút.
Papriku nakrájajte na tenšie kúsky, cibuľu na polovičné krúžky a paradajky na kocky. Tie následne pridajte do hrnca a nechajte variť 10 minút. Nakoniec pridajte aj papriku a cibuľu. Priveďte to k varu a pridajte prelisovaný cesnak. Varte ďalších 30 minút. Prilejte ocot a počkajte kým všetko zovrie. Varte 1 minútu a vypnite plameň.
Hotové lečo premiestnite do sterilizovaných nádob, zakryte viečkami, prikryte utierkou a nechajte vychladnúť. Prajeme vám dobrú chuť!