Recept: Chutné lečo od starej mamy, ktoré zasýti celú vašu rodinu – Vždy robím dvojitú dávku

Lečo je klasickým pokrmom mnohých svetových kuchýň – Maďarsko, Bulharsko, Nemecko či Rakúsko. V každej z týchto krajín existujú rôzne recepty na jeho prípravu, no aj napriek tomu sa nezaobíde bez hlavných surovín: paprika, paradajka a cibuľa.

Dnes si do tejto zeleninovej zmesi môžete pridať ďalšiu univerzálnu zeleninu v podobe cukety.

Hneď ako si pripravíte takéto lečo, budete ho chcieť čoraz častejšie. Dobre sa hodí k mäsu a rybám a ako prílohu môžete použiť varené zemiaky alebo zemiakovú kašu.

Na prípravu potrebujete

  • 2 kg cukiet
  • 1 kg papriky
  • 1 kg cibule
  • 1,5 kg paradajok
  • 350 g paradajkového pretlaku
  • 150 g cukru
  • 3 pl cukru
  • 50 g soli
  • 200 ml slnečnicového oleja
  • 3 pl octu
  • 1 hlávka cesnaku

Postup

V hrnci si zmiešajte 1 liter vody, paradajkový pretlak, cukor, soľ a olej. Premiešajte a priveďte to k varu.

Cuketu umyte a nakrájajte na kocky. Vložte ju do hrnca a opäť priveďte k varu a nechajte variť približne 10 minút.

Papriku nakrájajte na tenšie kúsky, cibuľu na polovičné krúžky a paradajky na kocky. Tie následne pridajte do hrnca a nechajte variť 10 minút. Nakoniec pridajte aj papriku a cibuľu. Priveďte to k varu a pridajte prelisovaný cesnak. Varte ďalších 30 minút. Prilejte ocot a počkajte kým všetko zovrie. Varte 1 minútu a vypnite plameň.

 

Hotové lečo premiestnite do sterilizovaných nádob, zakryte viečkami, prikryte utierkou a nechajte vychladnúť. Prajeme vám dobrú chuť!

 

Zdroj: sovkusom.ru