Tip: Dosky na krájanie zapáchajú a neviete, čo s tým robiť? Vyskúšajte tieto účinné metódy

Dosky na krájanie sú zvyčajne vyrábané z dreva, plastu, skla či prípadne z kameňa. Ktoré sú najlepšie? Doma by ste mali mať najmenej 4 takéto dosky: na mäso, na ryby, na zeleninu a chlieb.

Dosky z dreva

Na jednej strane sú drevené dosky považované za najmenej hygienické, pretože pri rezaní sa na ich povrchu tvoria menšie trhlinky, v ktorých sa hromadia baktérie a plesne. Takéto dosky je potrebné ihneď utrieť do sucha a nesmú sa na nich porciovať ryby ani surové mäso.

Na druhej strane, na rozdiel od dosiek vyrobených z iných materiálov, sa dajú vždy obnoviť.

Pomocou brúsneho papiera sa odstráni horná vrstva dreva, potom sa doska ošetrí olejom, aby bola chránená pred vlhkosťou. Najlepšie je vybrať dosky z duba, akácie, buku a bambusu.

avocado, tomatoes, eggs, mushrooms, spring onions, and leavesunsplash

Sklenené dosky

Na sklenených doskách je dobré, že sú vodotesné a hygienické, neabsorbujú nepríjemné pachy a dajú sa umývať ručne alebo v umývačke riadu. Nože na takýchto doskách sa však rýchlo otupia.

Plastové dosky

Plastové dosky sú nenáročné a ľahko sa čistia, aj keď dokážu absorbovať nepríjemné pachy. Na plaste sa časom objavia aj škrabance a je celkom možné, že kúsky plastu sa dostanú aj do vašich jedál.

person slicing species on green chopping boardunsplash

Dosky z kameňa

Kamenné dosky sú najtrvanlivejšie a nože sa pri používaní netupia. Taktiež neabsorbujú cudzie pachy a ľahko sa čistia. Nevýhodou je ich vysoká cena a pomerne veľká hmotnosť, ktorá však má aj svoje výhody – pri krájaní jedla nekĺže po povrchu.

slice of tomato on board beside knifeunsplash

Ako umývať dosky

V priebehu času musia byť dosky dezinfikované, aby sa na nich netvoril nepríjemný zápach. Najmä keď sú dosky uložené v skrinke, začnú získavať špecifický zápach, ktorého sa len ťažko zbavíte. Spravidla ide o plastové dosky, ktoré každý považuje za hygienické a praktické. Dosky na krájanie sa za žiadnych okolností nesmú umývať prípravkami obsahujúcimi chlór.

Sóda je liek, ktorý je v kuchyni vždy k dispozícii. Ide o slabý dezinfekčný prostriedok. Nepoškodzuje povrch dosky a eliminuje nepríjemné pachy. Na dezinfekciu dosiek sa niekedy používa aj kyslíkové bielidlo. Je to bielidlo na báze sódy, ktoré možno použiť na čistenie, umývanie kuchynských povrchov a pranie uterákov. Mieša sa s vodou, aby sa vytvorila konzistencia pasty a aplikuje sa na dosku. Potom povrch pretrite a opláchnite dosku tečúcou vodou.

Ocot vás síce zbaví nepríjemného zápachu, ale octový zápach nezmizne okamžite. Preto je vhodné umyté dosky umiestniť na dobre vetranom mieste. Ocot je tiež dobrý prostriedok na odstraňovanie škvŕn. Môže sa použiť čistý alebo zriedený s polovičným množstvom vody. Týmto spôsobom môžete dosky čistiť po každom použití.

Kyselina citrónová odstraňuje nepríjemný zápach cibule, cesnaku, rýb a surového mäsa, ktorých sa len ťažko zbavíte. Na čistenie posypte dosku soľou a potrite polovičkou citrónu. Ak citrón nemáte, môžete použiť kyselinu citrónovú vo forme prášku. Nasypte ju na dosku a navlhčite vodou, potom dosku pretrite hubkou a následne dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou.

Mydlo na pranie je možné použiť aj na umývanie riadu, dosiek a potravín. Je bezpečné pre zdravie a dobre odstraňuje cudzie pachy či baktérie z rôznych predmetov. Stačí ich nahradiť čistiacimi prostriedkami na riad. Dosky môžete takto umyť po každom použití.

Ak spozorujete nepríjemný zápach z dosky, môžete sa ho zbaviť aj surovými zemiakmi. Zemiaky nastrúhajte a položte ich na dosku. Po 15 minútach dosku umyte. Výsledkom je, že zemiakový škrob odstráni nepríjemný zápach. Namiesto zemiakov môžete použiť strúhané jablko.

Aké dosky na krájanie používate vy?

 

Zdroj: takprosto.cc
Back To Top