Recepty z cukety – zavárajte a pripravte si chutné zásoby na zimu

Pripravili sme pre vás 3 recepty na neobvyklé a veľmi chutné cuketové šaláty, ktoré vám vydržia doma pokojne aj celú zimu a nepotrebujete ich už sterilizovať.

Recept č.1

Ingrediencie

  • 3 kg cukiet
  • 2 pl soli
  • 200 g cukru
  • 150 g oleja
  • 100 g octu
  • 3 hlávky cesnaku
  • bylinky
  • 300 g pálivého kečupu (voliteľné)
  • 500 ml paradajkovej omáčky
  • môžete pridať strúhanú mrkvu a 500 g papriky

Postup

Cuketu nakrájajte na kolieska alebo kocky, pridajte soľ, cukor a omáčku. Premiešajte a nechajte pôsobiť 15-30 minút. Následne to povarte 40 minút na miernom ohni a 4 minúty pred koncom varenia pridajte prelisovaný cesnak, bylinky, ocot. Ak je to žiaduce, pridajte feferónky (sušené alebo čerstvé nakrájané na tenké prúžky). Vložte to do sterilných nádob, zatvorte ich a zabaľte na noc.

Recept č.2

Ingrediencie

  • 3 kg olúpanej cukety (ak je mladá – šupku neodstraňujte, ak je stará – ošúpte ich)
  • 500 – 600 g mrkvy
  • 200 g cukru
  • 2 polievkové lyžice soli
  • 100 g oleja
  • 100 g octu
  • 10 strúčikov cesnaku,
  • Korenie
  • 4 cibule a/alebo 5 paprík (voliteľné)

Postup

Cuketu a mrkvu nastrúhajte na strúhadle, cibuľu nakrájajte pol krúžky, pridajte zvyšné prísady a premiešajte. Môžete to nechať 2-4 hodiny odležať alebo to okamžite vložte do zaváracích nádob spolu s výslednou šťavou. Sterilizujte 25-30 minút a utiahnite sterilnými viečkami. Toto množstvo ingrediencií vám vyjde na 6 skiel s objemom 0,5 litra.

Recept č.3

Ingrediencie

  • 3 kg cukety (narezané na prúžky)
  • 1 polievková lyžica cukru
  • 1 polievková lyžica oleja
  • 2 lyžice soli
  • 100 g octu (9%),
  • 100 g cesnaku (prelisovaný)
  • 1 lyžička mletej červenej papriky
  • 1 lyžička čili omáčky

Všetko premiešajte a varte 30 minút od zovretia. Následne to vložte do zaváracích pohárov a zatvorte. Malo by vám vyjsť asi 7 nádob s objemom 0,5 litra.

Ak nemáte radi pálivé, čili papričky môžete vynechať a nahradiť sladkou paprikou. To isté sa týka aj čili omáčky, ktorú dobre zastúpi aj paradajkový pretlak.

 

Zdroj: storinkanews.pp.ua
Back To Top