Jemné, nadýchané cesto s čerešňami bude skvelou voľbou k poobedňajšej káve alebo čaju. Tento koláč sa pripravuje pomerne rýchlo, ľahko a výsledok bude pôsobivý.
Čo na to potrebujete?
- 100 g slnečnicového oleja
- 3 vajcia
- 100 g smotany
- 200 g cukru
- štipka soli
- 1 balíček prášku do pečiva
- 250 g polohrubej múky
- 250 g čerešní
Postup
Ovocie umyte, odkôstkujte a nechajte odkvapkať, potom ich zmiešajte s lyžicou škrobu.
Olej rozšľahajte s vajíčkom v ponornom mixéri, až kým nezískate hustú konzistenciu.
Tip: Tento proces pomôže, aby bolo cesto svieže a nadýchané. Môžete tiež vajcia vyšľahať s cukrom, pridať olej a kyslú smotanu.
Zvyšné vajcia (2 ks) zmiešajte so soľou, cukrom a šľahajte, kým sa cukor nerozpustí a nezačne získavať penovú konzistenciu.
Všetko zmiešajte dokopy, pridajte kyslú smotanu s akýmkoľvek obsahom tuku a mixérom vyšľahajte dohladka.
Múku preosejte a zmiešajte s práškom do pečiva, nasypte ju do cesta a lopatkou vymiešajte. Cesto by malo mať strednú hustotu.
Formu na pečenie vysteľte papierom na pečenie a vylejte tam cesto. Na vrch poukladajte čerešne a vylejte zvyšné cesto.
Boky formy potrite kúskom masla.
Pečte pri teplote 180 stupňov asi 45 minút.
Vychladený koláč môžete posypať práškovým cukrom alebo prerezať na 2 polovice, potrieť kyslou smotanou a vyrobiť si tak menšiu tortu.