Recept: Nadýchaný a neuveriteľné chutný čerešňový koláč – STARÝ RECEPT OD MOJEJ BABKY

Jemné, nadýchané cesto s čerešňami bude skvelou voľbou k poobedňajšej káve alebo čaju. Tento koláč sa pripravuje pomerne rýchlo, ľahko a výsledok bude pôsobivý.

Čo na to potrebujete?

  • 100 g slnečnicového oleja
  • 3 vajcia
  • 100 g smotany
  • 200 g cukru
  • štipka soli
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 250 g polohrubej múky
  • 250 g čerešní

Postup

Ovocie umyte, odkôstkujte a nechajte odkvapkať, potom ich zmiešajte s lyžicou škrobu.

Olej rozšľahajte s vajíčkom v ponornom mixéri, až kým nezískate hustú konzistenciu.

Tip: Tento proces pomôže, aby bolo cesto svieže a nadýchané. Môžete tiež vajcia vyšľahať s cukrom, pridať olej a kyslú smotanu.

Zvyšné vajcia (2 ks) zmiešajte so soľou, cukrom a šľahajte, kým sa cukor nerozpustí a nezačne získavať penovú konzistenciu.

Všetko zmiešajte dokopy, pridajte kyslú smotanu s akýmkoľvek obsahom tuku a mixérom vyšľahajte dohladka.

Múku preosejte a zmiešajte s práškom do pečiva, nasypte ju do cesta a lopatkou vymiešajte. Cesto by malo mať strednú hustotu.

Formu na pečenie vysteľte papierom na pečenie a vylejte tam cesto. Na vrch poukladajte čerešne a vylejte zvyšné cesto.

Boky formy potrite kúskom masla.

Pečte pri teplote 180 stupňov asi 45 minút.

Vychladený koláč môžete posypať práškovým cukrom alebo prerezať na 2 polovice, potrieť kyslou smotanou a vyrobiť si tak menšiu tortu.

Zdroj: shponder.com