NEUVERÍTE V ČOM všetkom sa nachádza plast

Neustále počúvame o tom, aké sú plasty nebezpečné nielen pre naše telo, ale aj životné prostredie okolo nás. Tí, ktorí si uvedomili problém nepretržitej výroby plastov, sa pokúšajú buď úplne, alebo aspoň čiastočne obmedziť jeho množstvo vo svojom živote.

Aj keď k nim ešte nepatríte, určite vás bude zaujímať, aké predmety z plastu nás obklopujú každý deň bez toho, aby sme si to vôbec uvedomovali.

Prečo by sme mali uvažovať o ich postupnom obmedzení? V prvom rade ničí naše organizmy.

Faktom je, že plastové výrobky obsahujú bisferol A, ktorý má negatívny vplyv na reprodukčný systém a mozog. Navyše môže spôsobiť rakovinu.

Nehovoriac o škodách, ktoré zanechávajú na životnom prostredí. Plast sa rozkladá stovky rokov, počas ktorých uvoľňuje škodlivé chemikálie do pôdy, vody a atmosféry. Nestačí to aspoň na zníženie spotreby plastov?

Čajové vrecúška

brown and white food on white ceramic plateunsplash

Na prvý pohľad bezpečný predmet, no plast sa dostal aj do papierových vlákien čajových vrecúšok. Aby vrecúško držalo tvar v horúcej vode, do jeho zloženia sa pridávajú plastové granule. Oveľa lepšie je teda kupovať sypaný čaj a uvariť ho v sitku alebo čajníku.

Vlhčené obrúsky

blue and white plastic packunsplash

Na papierové obrúsky sme zvyknutí, preto vlhčené utierky nevyvolávajú žiadne podozrenie. Ide o praktický hygienický výrobok, ktorý je v každej kabelke, je však vyrobený z polypropylénu alebo polyesteru. Vlhčené obrúsky sa nerozkladajú ako papierové obrúsky. Rozkladajú sa na malé plastové vlákna. Preto ich nemožno hádzať do toalety: vytvárajú blokády, prenikajú do odpadu a potom do svetových vôd. Aj keď niektorí výrobcovia už začali vyrábať vlhčené obrúsky bez plastov, pozorne si prečítajte zloženie!

Papierové poháre

white disposable cup on brown wooden tableunsplash

Ďalší zdanlivo neškodný predmet. Áno, v ich zložení je papier, ale zvnútra sú pokryté vrstvou polyetylénu. To sa samozrejme robí, aby sa pohár udržal vo forme a nenavlhol. Mali by ste však pamätať na to, že takéto poháre sa takmer nikdy neprijímajú na recykláciu, pretože extrahovanie plastu je náročný proces. Ak chcete ušetriť extra dávku polyetylénu, kúpte si napríklad termohrnček. Mimochodom, niektoré kaviarne poskytujú zľavy zákazníkom, ktorí prichádzajú s vlastnými hrnčekmi.

Morská soľ

brown wooden spoonunsplash

Bohužiaľ, aj prírodný produkt ako morská soľ obsahuje plast. Východoázijská pobočka renomovanej globálnej environmentálnej organizácie Greenpeace uskutočnila štúdiu a v 90% vzoriek morskej soli na celom svete našla plast.

Hygienické produkty

white and red toothbrush on white ceramic sinkunsplash

Smutná správa pre všetkých, ale kozmetika a make-up často obsahujú mikrogranule plastu. Nachádzajú sa v sprchovom géli, v trblietavých výrobkoch, zubných pastách a peelingoch. Pred kúpou si pozorne prečítajte zloženie kozmetického výrobku. Ak vidíte prísadu s predponou „poly“, kúpu radšej neuskutočňujte .

Tetra-pack balenia

orange juice packunsplash

Tento obal sa často nazýva „papier“, aj keď to nie je celkom pravda. V prípade obalov na džúsy, mlieko a ďalšie výrobky je situácia rovnaká ako pri papierových pohároch. Vrstvy papiera obsahujú vrstvy plastu a niekedy aj kovu. Niekedy sa takýto obal vezme na spracovanie, ale je pravdepodobnejšie, že bude ležať na skládke.

Voda v plastových fľašiach

white plastic bottle lotunsplash

Bohužiaľ, voda predávaná v plastových fľašiach obsahuje dvakrát toľko plastu ako voda z vodovodu. Čo teda robiť? Najlepšie je dať si doma filter, aby ste mohli piť vodu z vodovodu, a mali by ste obmedziť nákup balenej vody z obchodu.

Každý z nás sa rozhoduje sám za seba: buď zavrie oči pred problémom alebo sa pokúsiť nekupovať výrobky, v ktorých sa nachádza „nesmrteľný“ plast.

 

Zdroj: sovkusom.ru
Back To Top