V lete chcete potešiť seba aj svojich blízkych niečím chutným, ale kvôli horúčavám sa pre vás pečenie stáva jednoducho neznesiteľným. Výbornou alternatívou je studený dezert, ktorý je pripravený iba zo 4 surovín. Príprava nebude trvať dlhšie ako 15 minút a zamrazenie bude trvať 3-4 hodiny.
Na výrobu potrebujete:
- 170 g tmavej čokolády 58%
- 250 ml mlieka
- 250 g smotany
- 15-20 g želatíny v prášku (čím viac želatíny, tým pevnejší a hustejší dezert)
- 100 ml mlieka na namočenie želatíny
- kakao na posypanie
Postup
Nasypte želatínu do mlieka a nechajte ju napučať 2 minúty. Vložte misku so želatínou do nádoby s veľmi horúcou vodou a nechajte pôsobiť 5 minút, počas ktorých sa želatína úplne rozpustí.
Čokoládu nalámte na malé kúsky. Zmiešajte mlieko so smotanu a zohrejte ich, no nevarte. Čokoládu zalejte smotanovo-mliečnou zmesou a miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Cez sitko pridajte želatínu rozpustenú v mlieku a dôkladne premiešajte.
Formu na pečenie potrite tenkou vrstvou rastlinného oleja a pridajte do nej dezert. Aby sa dezert ľahšie odstránil, je lepšie použiť silikónovú formu.
Dezert nechajte pri izbovej teplote až kým celkom nevychladne a vložte ho na 3-4 hodiny do chladničky.
Pred podávaním môžete dezert posypať kakaom a ozdobiť ovocím alebo šľahačkou.