Ako si urobiť zdravý odvar zo žihľavy? POZRITE SI TENTO NÁVOD

Veľa ľudí pozná žihľavu ako rastlinu, ktorá po kontakte s kožou spôsobuje nepríjemné vyrážky. Avšak v medicíne sa listy, korene a šťava zo žihľavy považujú za neuveriteľne prospešné veci.

Rastlina sa necháva sušiť, vyrábajú sa z nej odvary a nálevy.

green leaves plantunsplash

Výhody žihľavy pre ľudské zdravie

  • Listy žihľavy obsahujú vitamíny K a B2, karotén, kyselinu askorbovú a pantoténovú, ako aj železo a draslík.
  • Obsahujú tiež rôzne fytoncídy, ktoré spomaľujú kazenie potravín. Platí to najmä pre ryby. Ak ich zakryjete žihľavou, môžete im výrazne predĺžiť trvanlivosť.

Odvar zo žihľavy

Na 20 g sušených listov žihľavy budete potrebovať 250 ml vriacej vody. Zalejte ich vodou a postavte na plameň. Po prevarení vody hrniec zakryte pokrievkou. Povarte niekoľko minút, nechajte lúhovať a preceďte. Najlepší čas na pitie je 15 minút pred jedlom trikrát denne.

Odvar zo žihľavy sa používa aj externe, napríklad ako obklad alebo prostriedok na vyplachovanie rán či zápalov.

Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému bylinky, čaj, čerstvýPexels

Namiesto odvaru si môžete pripraviť nálev. 20 g sušených listov žihľavy zalejte 250 ml vriacej vody. Nechajte hodinu lúhovať a následne preceďte.

Tento nápoj pomáha zastaviť rôzne druhy krvácania. Používa sa tiež na ochorenia dýchacích ciest, anémiu, hypovitaminózu, reumu, kožné choroby a ďalšie. Zo žihľavy si môžete pripraviť aj cukrový sirup, ktorý sa používa na vykašliavanie.

Tinktúra zo žihľavy

Na prípravu tinktúry potrebujete listy žihľavy a vodku v pomere 1: 3. Produkt by sa mal lúhovať najmenej 10 dní na tmavom a chladnom mieste – špajza, pivnica alebo chladnička.

Semená žihľavy sú bohaté na vitamín C a kyselinu linolovú. Často sa používajú na obličkové kamene, úplavicu a ako antihelmintikum.

https://www.instagram.com/p/COkXDghjrSN/

Nálev sa vyrába aj zo súkvetia žihľavy. Užíva sa pri reumatizme, chronických kožných ochoreniach, horúčkach, obličkových kameňoch a tiež ako diuretikum.

Koreňový systém žihľavy obsahuje veľa vitamínu C. Tinktúry na báze ich koreňoch sú veľmi účinné pri liečbe žalúdočných chorôb, hnačiek, reumatizmu, bronchiálnej astmy, ale aj pri posilňovaní vlasových folikúl.

Žihľavový olej

Na prípravu oleja sa čerstvo natrhané listy rozdrvia alebo rozmixujú, zalejú sa rastlinným olejom a nechajú sa lúhovať 2 týždne na tmavom a chladnom mieste. Takýto liek sa používa na hojenie rán.

https://www.instagram.com/p/BTy7ttmFMBJ/

Ako vidíte, žihľava môže ľudskému telu poskytnúť veľa výhod. Ale ako každá liečivá rastlina má aj svoje kontraindikácie. Pred začatím akejkoľvek liečby sa preto poraďte so svojím lekárom.

 

Zdroj: .

Back To Top