Ak si ku káve alebo čaju radi doprajete niečo sladké pod zub, pripravte si recept na tieto nadýchané koláčiky so sladkou plnkou.
Ingrediencie
- 300 g polohrubej múky
- ½ čl soli
- 3 g sušeného droždia
- 200 ml studeného mlieka
- 30 g masla
- 1 pl cukru
- Plnka podľa vášho výberu
Postup
Najskôr si pripravte maslové cesto. Múku, soľ, cukor a droždie nasypte do hlbokej misy a dobre premiešajte. Potom do výslednej suchej zmesi postupne prilievajte studené mlieko a vypracujte cesto. Následne vmiešajte mäkké maslo. Cesto prikryte utierkou a nechajte chvíľu odstáť, asi 10 – 15 minút.
Keď cesto nakysne, rozdeľte ho na rovnaké časti a môžete pristúpiť k formovaniu. Cesto naplňte čímkoľvek, napríklad sušené ovocie. Kúsok cesta vyvaľkajte na kolieska, do vnútra dajte plnku, okraje spojte a potom rukami povaľkajte po pracovnej doske. Každý kúsok položte švom nadol.
Výsledné kúsky vložte na 10-15 minút do mrazničky.
Po uplynutí tejto doby prevarte vodu a následne do nej pridajte 50 g sódy, premiešajte. Pridajte kúsky plneného cesta, obvarte ich asi 30 sekúnd a hneď vyberte.
Rozložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a opatrne na nich urobte jemné rezy, ako pri chlebe. Potom plech vložte do rúry vyhriatej na 190 stupňov a pečte asi 25 minút.
Vyberte plech z rúry, koláčiky potrite rozpusteným maslom a môžete podávať!
Zdroj: cpykami.ru