Lekár mi odporúčil 5 cvičení, ktoré dokážu s vaším organizmom urobiť divy!

Všetci vieme, aká dôležitá je fyzická aktivita pre náš organizmus a starnutie nie je dôvodom na to, aby sme sa jej viac nevenovali. O svoje telo je potrebné starať sa v každom veku. Komplex cvičení pre starších, by sa samozrejme mal odlišovať od tréningov mladých ľudí, a mal by tiež zohľadňovať všetky zmeny v tele súvisiace s vekom.

A vekom v organizme dochádza k nezvratným zmenám spôsobeným starnutím: zhoršuje sa funkcia srdcovo-cievnej sústavy, kosti sa stávajú krehkejšími, znižuje sa množstvo svalovej hmoty. Všetko toto vedie k zníženiu fyzickej zdatnosti a zhoršeniu celkového stavu organizmu. A to najmä v prípadoch, že sa človek doteraz všetkým športom vyhýbal.

домашний пилатес

Teraz teda nastal čas, kedy treba svojmu telu pomôcť spomaliť starnutie. A práve na to sa výborne hodia cvičenia Pilates. Prečo práve Pilates? Preto, že práve tieto tréningy krásne ponaťahujú svaly a väzy, zlepšia koordináciu a udržujú telo vo vynikajúcej forme. A pritom sa ani nepotrebuje nejako extra namáhať – vykonávajú sa totiž pomalými pohybmi.

Preto vám redakcia «Tak jednoducho!» predstavuje zostavy cvičení pre zrelé ženy a mužov, ktorá vám pomôže udržať vaše telo vo forme a spomaliť proces starnutia.

Domáci Pilates

Ako pri každom druhu cvičení, aj pri Pilatese je dôležitá pravidelnosť. Je dôležité, aby ste cvičili každý deň, alebo aspoň trikrát do týždňa. Cvičte správne a s miernym zaťažením. V čase cvičenia by nemala vznikať bolesť, diskomfort, alebo závrate.

Po ukončení cvičenia pocítite ľahkosť a prílev radosti. Pravidelné tréningy zlepšia stav organizmu, znormalizujú činnosť srdca a pľúc, obnovia pohyblivosť kĺbov a oveľa zlepšia vašu náladu! Tak teda poďme na to.

5 NAJLEPŠÍCH CVIČENÍ

  1. Cvičenie 1
    Jednoduché cvičenie, s ktorým začneme. Ľahnite si na chrbát, nohy zohnite v kolenách tak, aby päty vytvárali jednu líniu s bedrami. Teraz pomaly priťahujte nohy k bruchu, na niekoľko sekúnd v polohe zostaňte a potom ich spustite späť na zem. Venujte pozornosť hlavne dýchaniu a tempu. Nemusíte sa ponáhľať, cvičte pomaly a zamerajte sa na pocit vo svaloch. Zopakujte 10-15-krát.пилатес для начинающих
  2. Cvičenie 2
    Výborné cvičenie, ktoré spevňuje svaly brucha a perfektne masíruje chrbticu. Východisková pozícia – ľah na chrbte na zemi a ruky vytiahnuté dozadu.
    Zhlboka sa nadýchnite a s výdychom pomocou brušných svalov plynulo zdvihnite vrchnú časť chrbtice, začínajúc šijou. Pomaly dvíhajte chrbát, stavec za stavcom. Trup aj ruky vytiahnite dopredu, zaguľaťte chrbát. Znova sa zhlboka nadýchnite a zopakujte pohyb naopak. Pomaly sa položte na zem, precítiac každý jeden stavec.Vo východiskovej pozícii úplne natiahnite a rozšírte chrbticu. Cvičenie zopakuje 3 až 5 ráz. Počas cvičenia nezadržiavajte dych, všetko robte plynulo a pomaly, snažte sa nezaťažovať krk.пилатес для спины
  3. Cvičenie 3
    Toto cvičenie posilní svaly brucha, rúk a nôh a ešte pomôže zlepšiť koordináciu pohybov. Východisková pozícia je na chrbte, nohy zohnuté, ruky pozdĺž tela. Hlboký nádych. S výdychom plynulo zohnite nohy a pritiahnite ich k hrudi, na chvíľu v takejto polohe zostaňte. S nádychom pustite nohy a vytiahnite ich nahor. Mali by byť rovno, ale ak sa vám to nepodarí zo začiatku ich môžete mať aj zohnuté. Cvičenie zopakujte 6-8 ráz. Nezabúdajte na pravidelné dýchanie. Snažte sa vyťahovať aj chrbticu, ale bez náhlych pohybov.пилатес базовые упражнения
  4. Cvičenie 4
    A znova trochu precvičíme chrbticu. Východisková pozícia je v sede, nohy prekrížené (skoro ako v polohe lotosového kvetu), ruky na kolenách. Pomaly sa nakláňajte na jednu stranu a zároveň jednu ruku dvíhajte a snažte sa ju dostať ponad hlavu čo najďalej. V konečnom bode zostaňte niekoľko sekúnd a pomaly sa vráťte do východiskovej pozície. Zopakujte 10-15-krát na každú stranu. Nenakláňajte sa príliš silno, robte to tak, aby ste necítili žiadny diskomfort v chrbtici.пилатес в домашних условиях
  5. Cvičenie 5
    Cvičenie, vhodné hlavne pre tých, ktorý veľa sedia a trpia problémami s chrbticou. Východisková pozícia je v stoji, nohy na šírku pliec, ruky voľne spustené. Pomaly sa nakloňte dopredu, ruky vytiahnite pred seba, nohy zľahka zohnite. V konečnej pozícii zotrvajte niekoľko sekúnd a vráťte sa do východiskovej pozície. Chrbát držte rovno a ruky v jednej línii s ušami. Urobte 10-15 predklonov.пилатес гимнастика

Nezabúdajte, že pred každým cvičením je nutná rozcvička.

Táto ľahká gymnastika je jednoducho pre každého nevyhnutná. Je vhodná aj pre mužov aj pre ženy. Nezabúdajte ju cvičiť každý deň a určite spozorujete ako sa vám mení telo. Zrelý vek je iba číslo, nerobí vás slabými. Stačí trošku úsilia a budete znova vo forme!

A čo vy, cvičíte? Môže byť, že poznáte oveľa efektívnejšie cvičenia? Určite sa s nimi podeľte aj s nami v komentároch!

 

Back To Top